Last Updated on noiembrie 7, 2024
Guvernul este obligat să renunțe la plafonarea prețurilor la energie, o măsură ce a ajutat mai mult marile companii. Aceleași companii anunță deja prețuri la electricitate mai mari ca în Vest. Ministrul Energiei spune că nu este o problemă să plătim aproape 1,3 lei/kilowatt.
Prețul energiei va fi mai mic de 1,3 lei pe kWh din aprilie 2025, după cum arată în prezent datele din piață, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El le recomandă consumatorilor să se uite cu atenție pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și să-și schimbe furnizorul cu altul care le oferă un preț mai mic. Aceasta după ce HotNews.ro a scris că furnizorul PPC (fostul Enel) a început să le trimită celor 3 milioane de clienți notificări potrivit cărora prețul energiei va crește peste 1,3 lei pe kWh de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă dublarea facturii pentru majoritatea consumatorilor.
„Românii ar trebui să se uite pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și să aleagă furnizorul cu cel mai mic preț. Există acolo cel puțin două oferte cu preț mai mic decât plafonul de 1,3 lei”, a declarat, pentru HotNews.ro, Sebastian Burduja, întrebat ce-i sfătuiește pe consumatorii care sunt anunțați de furnizorii lor că prețul va crește peste valoarea de 1,3 lei pe kWh de la 1 aprilie 2025, când piața va fi liberalizată.
Pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE există momentan un alt furnizor, Nova Power and Gas, care are două oferte sub acest plafon: 0,9 lei pe kWh până la 21 aprilie 2025 și 1,03 lei pe kWh până la 11 octombrie 2025.
Ulterior, Burduja a scris pe Facebook că, așa cum arată acum datele din piață, nimeni nu ar trebui să plătească mai mult de 1,3 lei din momentul liberalizării pieței.
Marți, HotNews.ro a scris că furnizorul de energie PPC România (fostul Enel) a început să trimită clienților notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, preț care depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.
Acesta este prețul pieței, au argumentat, pentru HotNews.ro, reprezentanții PPC. „Informările transmise recent de către companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia cuprind noile prețuri propuse pentru următoarea perioadă contractuală, prețuri care reflectă condițiile actuale de pe piețele angro de pe care furnizorii cumpără energia livrată clienților finali.
Companiile PPC urmăresc să facă achiziții la cele mai mici costuri și să ofere predictibilitate clienților, astfel încât aceștia să fie protejați, pe durata de valabilitate a condițiilor contractuale, de volatilitatea prețurilor de pe bursa de energie”, au răspuns reprezentanții companiei.
În prezent, prețul energiei este plafonat încă din 2022 pe trei paliere de consum:
pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh;
pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh;
pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh.
Așadar, pentru clienții PPC cu consum de până la 100 kWh, factura se va dubla.
Din totalul de aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, aproximativ 4-5 milioane se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.
Legislația din sectorul energetic spune că un consumator își poate schimba furnizorul în maximum 24 de ore, pe platforma POSF administrată de ANRE, dacă nu este mulțumit de preț sau de condițiile contractuale.
Antena 3 CNN a solicitat informaţii despre tarifele percepute din primăvara anului viitor şi altor furnizori, cum ar fi Hidroelectrica, Engie sau Electrică, însă până acum nu am primit răspunsuri.
Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: Avem ofertele, în momentul de față se învârt în jurul a 1,3 lei cu TVA/Kwh. Dacă se va materializa, pentru 50% dintre români factura va fi dublă, pentru 40% va fi cu 75% mai mare și pentru restul populației va fi aceeași ca până acum.
Adrian Negrescu, analist economic: Va fi un adevărat șoc pentru majoritatea populației, în primul rând, mai ales pentru cei care consumă puțină energie și gaze, acolo unde prețurile plafonate sunt sub nivelul pieței ei. Pentru ei, facturile din primăvara anului viitor vor crește, aproape se vor dubla, iar asta va pune presiune pe puterea de cumpărare. Ne așteaptă noi creșteri de prețuri nu numai la energie, gaze, dar și la carburanți.