Last Updated on noiembrie 23, 2024
Fiica lui Petre Roman a mers într-un cunoscut magazin cu produse franțuzești din Capitală, care se află în zona Dorobanți, de unde a cumpărat un sandviș cu șuncă și cașcaval la un preț piperat.
Oana Roman a mărturisit că a plătit 45 de lei pentru bagheta cu șuncă și cașcaval, care nu seamănă deloc cu produsul original franțuzesc.
Aceasta a făcut comparație cu prețurile din Franța la același tip de produs, ajungând la concluzia că sandvișul a costat prea mult, ținând cont de salariile din România.
„Vă spun astăzi povestea celui mai scump sandviș cu șuncă și cașcaval, 45 de lei, adică aproape 10 euro. Astăzi am făcut un experiment, m-am dus în locul unde știam că este cel mai scump sandviș cu șuncă și cașcaval din România. Este acest sandviș clasic franțuzesc care ar trebui să fie cu șuncă și cașcaval emmental, dar nu este așa. Nu este nici măcar cu cașcaval, este cu brânză topită care costă, probabil, un leu. Iar la Paris, am făcut o documentare, am căutat, cel mai scump sandviș ca acesta este la Ritz și costă 15 euro.
Deci cu 5 euro mai scump decât acesta, iar un sandviș din acesta normal, în orice bulangerie, costă 5 euro. Cam ăsta este Bucureștiul, în Dorobanți. La Paris costă jumătate din cât costă la București… la salarii în România de două ori mai mici, probabil, decât în Franța”, a explicat Oana Roman, pe Tik Tok, potrivit Stirile Pro Tv.
Oana Roman a observat că multe produse aveau denumiri în limba franceză, dar erau scrise greșit.
„Mai este un lucru care m-a deranjat profund. Numele tuturor produselor din acest magazin din Dorobanți erau scrise și în limba franceză, doar că jumătate din ele erau scrise greșit. Deși nu vorbim de niște cuvinte complicate, dacă dădeau o căutare pe Google, ar fi aflat cum se scriu acele denumiri corect în limba franceză… dacă tot vor să se dea francezi și să vândă un sandviș cu 10 euro”, a mai spus vedeta.
Clasamentul orașelor
Printre orașele din România unde locuitorii percep costul general al vieții ca fiind cel mai accesibil în momentul de față, Sibiu se situează pe primul loc cu un scor de 66,1 puncte, urmat de Brașov și Botoșani, ambele cu același scor de 64,3 puncte. Pe următoarele poziții se află Râmnicu Vâlcea (63,7), Craiova (63,5), Oradea și Iași, fiecare cu 63,4, iar clasamentul este completat de Târgoviște și Slatina, ambele cu 63,3, în timp ce Baia Mare are un scor de 63 puncte, scrie adevarul.
La polul opus, orașele cu cel mai mic scor la indicatorul „costul general al vieții” sunt conduse de Tulcea, care ocupă primul loc cu un scor de 52,2 puncte, urmat de Cluj-Napoca (55) și Reșița (55,5). În clasament mai apar Călărași (55,9), Deva (56), Constanța (56,3), Ploiești (56,5), Alexandria (57,2), Zalău (57,7) și Alba Iulia (58).
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei. „E o tradiție veche, din comunism”
Unul din doi români reușește să pună bani deoparte, lunar. Sumele economisite sunt, în medie, cu aproape 20% mai mari decât anul trecut, arată un studiu recent. 1.536 de lei este suma medie a economiilor. Iar foarte mulți dintre acești bani nu ajung vreodată la bancă.
1.536 de lei este suma pe care reușesc să o economisească, în medie, românii, de la o lună la alta. Cei mai mulți dintre ei preferă să-și păstreze, însă, banii în casă.
Majoritatea românilor care își țin banii la saltea au peste 50 de ani, arată cifrele din Barometrul Datoriilor, realizat de IRES.
„E o tradiție veche. Ea vine din comunism în mare parte, pentru că nici atunci oamenii nu aveau multă încredere în statul comunist și obișnuiau să își țină și atunci banii la saltea”, e de părere Adrian Marcu, sociolog, citat de Digi 24.
„Ținând banii cash acasă ne asumăm riscul să-i pierdem, să îi fure cineva. Doi – nu primim nimic pentru ei, niciun fel de venit și îi depreciază inflația”, explică Adrian Codîrlașu, economist.