Last Updated on noiembrie 7, 2024
Un român care spune că muncește de șase ani în Germania, revoltat de salariul pe care-l primește. Bărbatul spune că a lucrat sute de ore suplimentare și că în decurs de un an nu și-a luat nici măcar o zi de concediu.
Marius Telcean, originar din România, lucreză în Germania de șase ani și spune că efortul depus de-a lungul acestora nu se vede deloc pe fluturașul de salariu. Într-un filmuleț postat online, bărbatul își arată la cameră fluturașul de salariu, pentru a demonstra că salariul net pe care îl are în Germania este, nici mai mult, nici mai puțin, de 1979 de euro și 55 de cenți.
„Sunt de șase ani în Germania și vreau să vă arăt ce salariu am: 1979 de euro și 55 de cenți. Este fluturașul meu, sper că se vede numele pe el, Marius Telcean„, a spus acesta.
În același video, Marius a precizat că nu și-a luat concediu în ultimul an și că a acumulat 150 de ore suplimentare muncite și 192 de zile de concediu rămase nefolosite. „Muncesc non-stop. Pentru ce? Pentru 1979 de euro? E corectă viața asta? Mă duc înapoi în România” , a continuat bărbatul.
@mariustelcean94 Cam putini bani pentru 6 ani , tu cat castigi ?😂🇩🇪🇷🇴#deutschland #mariustelcean #germany🇩🇪
Mesajul unui profesor universitar, revenit în țară după 20 de ani în SUA: „Întoarce-te, române! România a evoluat”
Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, a fost invitatul jurnalistului Bogdan Bolojan în cadrul emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te!”, unde a discutat despre implicarea socială, voluntariat și condițiile de trai din România după 20 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii, scrie stiridiaspora.ro.
Sebastian Văduva a rememorat momentul emigrației sale în 1989, pe când avea doar 12 ani. „Eu nu m-am dus în America, ci am fost dus în America,” a început el, descriind cum tatăl său a plecat în 1986, iar restul familiei l-a urmat trei ani mai târziu, în contextul reîntregirii familiei.
Sebastian a subliniat că, deși România a avut un drum dificil în ultimele decenii, țara este pe o traiectorie ascendentă și are potențialul de a deveni o destinație atractivă pentru cei din diaspora care doresc să contribuie la dezvoltarea sa.
„Când m-am întors în 2005, lucrurile încă nu erau bine puse la punct. Dar ce vreau să spun este că în ultimii 20 de ani și în special în ultimii 5 ani de zile situația din România s-a schimbat radical. Și cred că acesta ar fi primul mesaj pentru frații noștri din diaspora. Dacă n-ați mai vizitat România, vă rog să o faceți.
Într-adevăr sunt lucruri care lipsesc, sunt lucruri care au nevoie de îmbunătățiri, dar progresul este vizibil, începând de la șosele, la restaurante, la locuri frumoase de vizitat, până la inclusiv civilizația oamenilor. Ai cu cine lucra, sunt instituții, sunt organizații, sunt firme decente care s-au înființat.
Deci da, în 1995 când m-am întors era situația aia post-comunistă balcanică, sau cum vreți să-i spuneți. În 2005 când m-am mutat permanent în România a fost o altă situație și astăzi în 2024 este altă situație. Totuși vezi o traiectorie care merge în sus și economic vorbind în ultimii 20 de ani România a crescut cu 800%.
De la un salariu mediu de undeva la 3000-4000 de dolari pe an, astăzi este undeva să se apropie de 20.000 de dolari. Deci îmbunătățirile sunt vizibile. Ca urmare hai să nu mai trăim cu ce s-a întâmplat și cum au fost, ci hai să gândim în perspectivă și bineînțeles în credință cum pot lucrurile să fie. Asta cred că e cel mai important.”, încheie Sebastian Văduva.