Last Updated on noiembrie 14, 2024
Cristi Aldescu, ambulanțierul care l-a plimbat între spitale pe băiatul de 16 ani care a murit pentru că medicii nu au vrut să-l opereze, este revoltat de măsurile luate împotriva medicilor vinovați: amendă de 3.000 de lei.
„Rușine!! 3.000 de lei este prețul unui copil??? Toți sunt specialiști în medicină numai la televizor… politicieni, lipitori de afișe, directori, directorași, aplaudaci, etc. Au găsit vinovatul. „Sistemul și lipsurile” și gata, caz închis. La noi când vrei să îngropi ceva faci o comisie.
-Lipsă legislație
-Lipsa proceduri
-Lipsă resurse umane la Ambulanță
-Lipsa resurse umane la Spital
Am fost martor de la ora 20.42 până la ora 21.46 la chinurile acestui copil, am făcut parte din echipajul de urgență B2 care l-a plimbat între spitale”, se arată în postarea lui Cristi Aldescu, conform Fanatik.
Mai mult, acesta povestește cum a fost martor la scena în care sora lui Andrei, băiatul de 16 ani care a murit, s-a rugat de medici să îl opereze chiar și cu răspunderea ei.
„Am fost martor la rugămințile sorei copilului. Am fost martor la cum a fost jignită sora copilului de către medicul urgentist. Am fost martor la toate discuțiile și explicațiile medicale, am avut permanent documentele medicale și cunosc toate consemnările din punct de vedere medical.
Am fost martor la lipsa de empatie a celor doi medici de urgență care erau de serviciu”, a mai adăugat liderul de sindicat al ambulanțierilor din Gorj.
Mai departe, Cristi Aldescu vorbeste despre o serie de nereguli din cadrul spitalului din Gorj, cum ar fi managementul defectuos, nepăsarea șefei de la momentul respectiv de la UPU, heliportul nefuncțional pe timp de noapte, lipsa ambulanței de tip C1 din Târgu Jiu și lipsa medicilor de pe autospeciale.
Anunțul făcut de Ministrul Sănătății
A fost nevoie de încă o tragedie ca să se schimbe ceva în sistemul sanitar. Cazul adolescentului din Gorj, mort de peritonită la Urgenţe, după ce un medic a refuzat să-l opereze, l-a făcut pe Ministrul Sănătăţii să ia măsuri. Alexandru Rafila a anunţat că va fi modifica legislaţia astfel încât chirurgii care nu au specializare pediatrică să poate interveni şi în cazul în care viaţa unui minor este în pericol.
„Un nou proiect care va fi aprobat ori astăzi în şedinţa de Guvern, ori săptămâna viitoare, am introdus în mod explicit această prevedere că în aceste cazuri în care viaţa este în pericol trebuie intervenit indiferent de unitatea sanitară care tratează pacientul„, spune Alexandru Rafil, ministrul Sănătății, scrie Observator.
Alexandru Rafila susţine că el ar fi procedat diferit faţă de colegul său de la Târgu Jiu. „Eu, dacă aş fi fost în locul acelui chirurg l-aş fi operat, pentru că nu poţi să aştepţi un transfer dacă situaţia pacientului este foarte gravă”, spune Alexandru Rafil, ministrul Sănătății.
Şi președintele Colegiului Medicilor din România a reacţionat în cazul tânărului de 16 ani.
„Orice caz care reprezintă o urgență medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară și de personal medical în serviciu”, a scris președintele Colegiului Medicilor din România.