Last Updated on noiembrie 27, 2024
Când au aflat că neutralitatea propusă de Călin Georgescu înseamnă scoaterea României din Uniunea Europeană și NATO, tot mai mulți influenceri recunosc că l-au sprijinit pe bani, nu din convingere. Le cam pare rău acum.
Un influencer de pe rețeaua de socializare TikTok povestește cum a ajuns în campania #echilibrușiverticalitate a lui Călin Georgescu, pe rețeaua chinezească.
„Am luat parte la campania de promovare a lui Călin Georgescu. Am fost un prost. În momentul în care am acceptat campania cu #echilibrușiverticalitate, ca orice campanie, vine la pachet cu un brief. În acest brief era menționat faptul că nu se dorește să ținem partea vreunuia dintre candidați sau vreunui partid. Tot în brief se menționa faptul că se dorește ca noi să creștem conștientizarea asupra ideii că este important ca oamenii să meargă la vot”, își începe creatorul de conținut clipul de pe TikTok, scrie Hotnews.
Stremițeanu a mai explicat că, în acest brief, una dintre cerințe era să numească calități pe care și le dorește de la viitorul președinte al României, fie ele folosite din brief, fie numite de către ei. El a explicat totuși că nu consideră că trăsăturile pe care le-a numit îl definesc pe Georgescu.
„Îmi pare rău că am fost folosit precum un câine în această campanie, fără să îmi dau seama ce fac. Când am luat această campanie am știut că nu țin partea politică absolut a nimănui, dar acum au ieșit multe la iveală”, a încheiat influencerul primul videoclip.
Influencerul a revenit cu un al doilea clip, explicând de data aceasta mecanismul care a stat la baza campaniei de promovare a candidatului independent, folosindu-se de creatorii de conținut care nu știau de fapt despre ce este vorba, a mai adăugat el.
„S-a folosit de influenceri și micro influenceri pentru a-și răspândi 2 hashtaguri: #prezidențiale2024 și #echilibrușiverticalitate. În spatele acestei scheme era de fapt important să răspândim hashtagurile care să aducă în comentariile clipurilor noastre cât mai mulți boți ca să lase cât mai multe comentarii cu «votăm Călin Georgescu». De ce? Pentru că în momentul în care vezi în comentariile clipurilor noastre, de curiozitate o să intri și tu să vezi cine e Călin Georgescu”, a explicat Stremițeanu.
„Si pentru că noi suntem niște oameni comozi, nu o să te duci pe Google să cauți, o să scrii tot pe TikTok «Călin Georgescu». O să îți apară niște videoclipuri care sunt atât de bine structurate și au niște mesaje atât de bine gândite, încât gâdilă urechea fiecărui ascultător”, spune el.
Influencerul consideră că motivul pentru care Georgescu s-a promovat pe rețeaua de socializare a fost că „pe TikTok poți să lași ce mesaj vrei tu. Când ești într-o dezbatere politică, dacă ai scos porumbelul pe gură, nu mai ai ce să faci”.
O altă tiktokeriță, care îi greșește numele lui Călin Georgescu, numindu-l ”Călinescu”, recunoaște că toți care au participat în campanie au fost plătiți: ”Și nu cu 400 lei cum au spus unii din voi”, spune ea. Tânăra povestește că o astfel de campanie plătită de FameUp pornește de la cel puțin 2600 de lei și că tinerii implicați în campanie au primit sume mari de bani, scrie G4Media.
Unul dintre cei mai cunoscuți influenceri care l-au susținut este antreprenorul Ștefan Mandachi, care a fondat și ulterior a vândut lanțul de restaurante fast-food Spartan și a anunțat că își retrage sprijinul declarat anterior, spunând că nu rezonează cu viziunile acestuia despre NATO și UE, pentru că acestea au fost momente esențiale în istoria României, notează Economedia.
Reacția lui vine după ce numeroși susținători l-au criticat pentru că și-a pus ștampila pe un „susținător al lui Putin” și legionar, iar analistul financiar Iancu Guda s-a retras dintr-un program de mentorat pentru antreprenori pe care cei doi îl derulau împreună, mai scrie Economedia.
@stremiteanu.alex Am gresit! #fyp #foryou #foryoupage