Last Updated on noiembrie 5, 2024
Allen Coliban mai face o încercare pentru a construi un parc pe platformă industrială IUS – Lubrifin. Consilierii locali se opun, vor blocuri. Fostul edil a lansat în 2 noiembrie petiţia online „IUS-Lubrifin – parcul din inima Braşovului. Cerem Consiliului Local demararea unui referendum”. Până la această oră, petiția a fost semnată de 1300 de persoane.
„Suntem în punctul în care avem nevoie de la Consiliul Local să aprobe studiul de fezabilitate şi să demareze procedurile de expropriere a terenului de 9,2 hectare, situat pe fosta platformă industrială IUS – Lubrifin. Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, majoritatea consilierilor au respins proiectul, de aceea consider important ca braşovenii să aibă un cuvânt de spus în legătură cu ce este bine pentru oraş.
Semnând petiţia pentru lansarea unui referendum care poate debloca construirea parcului IUS – Lubrifin. Referendumul ar fi suprapus cu alegerile naţionale din luna decembrie, iar pentru asta Consiliul Local ar trebui să demareze procedura până pe 11 noiembrie. Legea o permite şi avem deja exemplul Bucureştiului care votează la referendum în luna noiembrie”, se arată în textul petiţiei.
Ce întrebare este propusă pentru referendum
Întrebarea propusă de Coliban pentru referendum este: „Sunteţi de acord cu achiziţia prin expropriere a suprafeţei de 9,2 ha din fosta platformă industrială IUS-Lubrifin (CF 171629), în scopul amenajării unui parc public?”.
Pe de altă parte, fostul primar nu a menţionat în textul petiţiei cât ar costa exproprierea, scrie bzb.ro.
Conform Studiului de fezabilitate respins de mai multe ori de Consiliul Local Braşov, parcul ar urma să fie construit pe un teren cu suprafaţa 91.987 mp, aflat în proprietatea SC Pegasus Real Estate SRL Braşov (dezvoltatorul care are în proprietate terenul fostei rafinării Lubrifin), iar investiţia totală va ajunge la suma de 227.880.027 lei inclusiv TVA, 45,75 milioane de euro.
Ce vrea Nicușor Dan
Unul dintre obiectivele referendumului local este să înlăture ilegalităţile din urbanismul Capitalei, a declarat recent primarul general al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan.
„Una (dintre întrebări n.r.) vizează modul în care se construieşte urbanismul oraşului. În momentul de faţă avem documentaţii şi autorizaţii emise de şapte primari, între care primarul municipiului emite pe 7% din suprafaţa oraşului, pe zone istorice şi avem două lucruri care trebuie corectate, gradul uriaş de ilegalitate ce există şi la Primăria Capitalei şi care există la multe din sectoare şi din păcate, nu avem instituţiile statului care să facă ordine aici (…) –
propunerea este ca întreaga atribuţie să fie luată de primarul municipiului, pe de altă parte, modul neuniform în care arată oraşul, de la staţii de autobuz, până la coşuri de gunoi şi toate elementele de imagine urbană”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, la o dezbatere despre referendum, scrie stiripesurse.ro.