Un tânăr fără probleme de sănătate a paralizat complet, medicii nu știu ce a pățit. Prof. dr. Onose: „Rămâne probabilitatea maximă să fie tot un virus, dar nu putem spune că e virusul X sau Y sau Z”

Last Updated on octombrie 25, 2024 Un tânăr fără probleme de sănătate a paralizat complet, medicii nu știu ce a pățit. Prof. dr. Onose: „Rămâne probabilitatea maximă să fie tot un virus, dar nu putem spune că e virusul X sau Y sau Z” 1

Un tânăr a ajuns la spital complet paralizat iar medicii nu pot explica ce s-a întâmplat cu el. Prof. dr. Gelu Onose a declarat pentru News.ro că în prezent starea pacientului este ameliorată, iar vineri va fi externat, urmând ca apoi să facă o cură balneară.

”Sunt situaţii, din fericire foarte rare, când apar astfel de cazuri şi când, chiar în plină sănătate aparentă, în anumite situaţii şi la anumite condiţii, poate să apară un virus ca în cazul de faţă, deocamdată rămas neidentificat, care să lezeze predominant sistemul nervos central, adică fie creierul, fie măduva spinării, fie pe ambele.

Acest tânăr, în plină sănătate aparentă şi fără vreo suferinţă traumatică, a simţit mai întâi că-i amortesc mâinile şi picioarele, iar în decurs de una-două zile a paralizat complet. Mai mult decât atât, leziunea fiind înaltă, în măduva spinării de la nivelul gâtului, a avut tulburări respiratorii şi de înghiţire, precum şi tulburări de emisie a urinei şi scaunului”, a explicat medicul Gelu Onose, de la Spitalul ”Bagdasar Arseni” pentru News.ro, scrie Stirile Pro Tv.

Din acest motiv, a continuat acesta, a fost nevoie ca tânărului să i se facă o traheostomă, ca să poată respira, pentru că între calea aeriană şi cea digestivă există „un reglaj foarte, foarte, foarte fin”.

Prof. dr. Onose a explicat că pacientul a început să aibă această simptomatologie acută în urmă cu trei luni, când a ajuns la Neurologie, iar apoi chiar la Terapie Intensivă, fiind în pericol să-şi piardă viaţa din perspectivă respiratorie.

Două luni în spital, inclusiv la Terapie Intensivă
El a venit la noi în 28 august de la Spitalul Clinic Universitar, după ce i-a fost echilibrată, la limită, funcţia respiratorie, ca să poată fi externat de la Terapie Intensivă. De atunci, noi ne luptăm cu patologia lui. Cu eforturi deosebite ale întregului colectiv, i s-au făcut bronhoscopii repetate, aspiraţia secreţiilor, pentru că nu le putea evacua, a făcut vreo zece zile şi febră, am reuşit şi cu antibiotice pentru că infecţia virală se însoţeşte, de foarte multe ori, şi cu suprainfectare bacteriană.

din fericire, am reuşit să prevenim infectarea pulmonară, i s-a tratat şi infecţia urinară, iar la ora actuală a reuşit să se ridice în picioare şi să facă paşi sprijinit în cadrul de mers. În urmă cu vreo 10-12 zile am reuşit să-i scoatem şi canula, aşa încât acum mănâncă, respiră normal şi vorbeşte. Sigur, e încă un pic răguşit, dar este, cum se spune în popor, «să mă pun pe picioare».

Boala, declanşată cel mai probabil de un virus
Întrebat despre cauzele care au putut declanşa boala tânărului, medicul Gelu Onose a răspuns că, deşi au făcut analize şi au încercat să afle exact despre ce virus este vorba, medicii nu au reuşit acest lucru.

Am făcut eforturi, împreună şi cu colegii neurologi şi cu cei de la Institutul Naţional de Neurologie, să identificăm diverşi biomarkeri ca să putem spune, totuşi, ce a cauzat această mielită. Nu s-a reuşit, deci rămâne probabilitatea maximă să fie tot un virus, dar nu putem spune că e virusul X sau Y sau Z”, a declarat medicul, conform Hotnews.

Întrebat dacă tânărul este în continuare în pericol, medicul Gelu Onose a spus că, în principiu, acesta este echilibrat, iar „resursele sale biologice sunt bune”.

 

Previous Story

Brașov. Ziua Armatei României, sărbătorită în Piața Unirii. Vânătorii de munte își etalează înzestrarea

Next Story

Brașov. Liviu Vârciu și trupa LA, concert de Revelion