Last Updated on octombrie 8, 2024
Un șofer a vrut să ia niște bani de la firmele de asigurări și a venit cu un plan. El și-a lăsat mașina fără unele piese și apoi a reclamat un furt. Însă polițiștii au găsit în casa lui piesele lipsă, așa că a rămas fără bani și acum este cercetat penal.
Bărbatul în vârstă de 42 de ani din județul Arad a demontat roți și elemente de caroserie și chiar a spart geamul mașinii.
El spera să obțină astfel între 5000 și 6000 de euro de la firma de asigurare. Totuși, aceasta și-a dat seama că este victima unei tentative de fraudă, așa că a sesizat poliția, anunță Digi 24.
La perchezițiile făcute de polițiști acasă la proprietarul mașinii au fost descoperite piesele lipsă.
Acum, bărbatul este anchetat pentru înșelăciune și pentru furt și a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Doi tineri care au vandalizat 23 de mașini, scutiți de pedeapsa cu închisoarea
Doi tineri de 17 ani au provocat pagube însemnate pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca, în noaptea de 23 spre 24 februarie 2023, vandalizând 23 de mașini și furând bunuri din acestea.
Deși acum au devenit majori, tinerii vandali nu vor petrece nici măcar o zi după gratii, conform deciziei judecătorilor Curții de Apel Cluj, pronunțată vineri, 4 octombrie 2024, potrivit stiridecluj.ro.
Magistrații au decis aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate, constând în asistarea zilnică pe o perioadă de 6 luni. Această sentință a fost stabilită pentru infracțiunea de furt calificat în formă continuată, care descrie acțiunea repetată a celor doi tineri de a vandaliza și a sustrage bunuri din vehiculele parcate.
Pe durata acestei măsuri, cei doi tineri sunt obligați să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probațiune Cluj la datele stabilite de instituție. În plus, aceștia trebuie să acopere pagubele materiale cauzate celor 23 de proprietari de autoturisme, sumele fiind de ordinul câtorva mii de lei.
Judecătorii clujeni și-au motivat decizia, analizând contextul și gravitatea faptelor comise.
„Analizând împrejurările, modul de comitere a infracţiunilor şi mijloacele folosite: inculpaţii au acţionat pe timp de noapte, în loc public, fără teama de a fi surprinşi de camerele de luat vederi, având asupra lor un ciocan cu care au spart geamurile maşinilor parcate realizând 22 de acte materiale; natura şi gravitatea rezultatului produs: inculpaţii au spart geamurile autoturismelor şi din unele au sustras bunuri din interior, prejudiciul fiind unul ridicat; scopul urmărit: inculpaţii au dorit obţinerea rapidă a unor bunuri pe care să le valorifice în bani pentru a-şi satisface nevoile personale”, au explicat magistrații.
Deși vandalizarea și furtul comis de cei doi tineri a provocat pagube materiale considerabile și o stare de nesiguranță în rândul comunității, magistrații au considerat că măsurile educative sunt suficiente pentru reabilitarea acestora, având în vedere vârsta la care au comis faptele și potențialul lor de a se reintegra în societate.