Tinerii se lasă greu duși de acasă. Fetele pleacă primele, băieții stau cu părinții chiar și la 30 de ani

Last Updated on octombrie 10, 2024 Tinerii se lasă greu duși de acasă. Fetele pleacă primele, băieții stau cu părinții chiar și la 30 de ani 1

Tinerii din România pleacă din casa părinților mai târziu decât o fac, în medie, cei din Uniunea Europeană. Mai exact, la aproape 28 de ani.

Statistica arată că fetele părăsesc casa părintească la 25 de ani, iar baieții la 30 de ani. În ceea ce privește țara noastră, vârsta medie la care tinerii pleacă din casa părinților este mai mică decât în urmă cu 10 ani, însă depășește în continuare media Uniunii Europene, conform Observator Tv.

Sunt și țări în care vârsta medie trece de 30 de ani, de exemplu Croația, Slovacia, Spania și Italia, dar și state în care tinerii pleacă din casa părinților înainte să împlinească 23 de ani- Finlanda, Suedia, Danemarca și Estonia.

Aceeași statistici arată și că, în 2023, 26% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani locuiau în gospodării supraaglomerate, aici România se află pe primul loc cu 59,4%, Bulgaria – 55,3% și Letonia – 54,8%.

Românii trăiesc în case supraaglomerate. Corina locuiește într-o garsonieră cu soțul și patru copii
Aproape 60% dintre tinerii noştri n-au acasă o cameră doar a lor. Aceştia sunt nevoiți să o împartă cu frații, surorile sau chiar cu părinții până când părăsesc locuința, undeva în jurul vârstei de 27 de ani, conform Eurostat.

Corina Constantin locuiește în Pitești, într-o garsonieră. Dar nu singură, ci împreună cu soțul și cei patru băieți ai lor. Seara, când se adună toți acasă, nu este ușor, scrie Stirile Pro Tv.
Corina Constantin: „Aicea doarme celălalt de 20, cu băiețelul de 5 ani, iar acolo doarme băiatul ăsta al meu care v-am spus că nu are casă, mai stă și el la mine, cu încă un băiat de-al meu.”

Aceeași situație a fost și în locuința Irinei Burghelea, din județul Brașov, până când copiii mai mari au plecat.
Irina Burghelea: „Opt persoane în 12 metri și jumătate. Foarte puțin loc pentru fiecare. Nu există să nu iasă certuri”.

Potrivit statisticienilor, o gospodărie este supraaglomerată dacă nu poate asigura o cameră separată pentru fiecare adult sau cuplu, ori o cameră pentru cel mult doi copii de peste 12 ani, de același sex. În plus, orice casă trebuie să aibă o sufragerie, unde nu doarme nimeni.

Rata gospodăriilor supraaglomerate pentru tineri:
România – 59,4%
Bulgăria – 55,3%
Letonia – 54,8%
UE – 26%
Irlanda 4,4%
Cipru 4%
Malta 3,9%

Romulus Oprică, sociolog: „Mintea nu apucă să se odihnească și de aici pleacă o grămadă de alte probleme, tensiuni în familie”.

Previous Story

Un cuplu de britanici a sărbătorit nunta de aur pe Transfăgărășan. În urmă cu 50 de ani au venit în România dar drumul era în construcție

Next Story

Raliu Livada Poștei – Poiana Brașov. Trofeul Național Masters de Viteză în Coastă. Autobzuele RATBV nu vor circula spre Poiană, timp de mai multe ore