Last Updated on octombrie 25, 2024
Șoferii ar putea să nu mai fie amendaţi de poliţişti dacă nu au permisul de conducere la ei când îl cer agenţii. Echipajele i-ar putea verifica direct în baza de date, conform unui proiect de lege depus recent în parlament. Poliţiştii nu se arată, însă, prea încântaţi.
Proiectul de lege iniţiat de senatorul Virgil Bob, consilier juridic de profesie, spune că poliţiştii rutieri nu le vor mai cere şoferilor permisul când îi opresc. Iar sancţiunile pentru cei care refuză să prezinte documentul nu vor mai exista.
„O amendă se dă doar atunci când există un pericol social. Pericolul de a-ţi uita acasă permisul nu există. Cred că verificarea valabilităţii permisului ar trebui să fie făcută online şi să nu mai stea omul cu portofelul plin de documente„, a declarat Virgil Marius Bob, iniţiatorul proiectului de lege, pentru Observator.
Ce părere au poliţiştii
Și acum valabilitatea permisului de conducere este verificată în baza de date a poliţiei, însă șoferii sunt obligați sa le înmâneze oamenilor legii documentul. În caz contrar, aceştia pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 990 de lei și 1.320 de lei
Poliţiştii spun „Da” numai cu jumătate de gură unei astfel de legi. „Nu este neapărat un proiect viabil. Teoretic, el ne-ar uşura munca pentru că nu am mai face acele verificări sau cetăţenii nu ar mai trebui să îşi ia actele de identitate. Pot să apăra fel şi fel de evenimente. Poate avem un permis înregistrat în baza de date ca fiind autentic şi noi constatăm în prezent că el este falsificat, de exemplu”, spune Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC.
Nici printre şoferi nu este unanimitate: „Mi s-ar parea o idee foarte buna, exceptional de buna. Ar fi totul online. Sa fie asigurarea online, rovinieta online, permisul online”.
Proiectul a fost depus la Senat şi pentru a fi aplicat, trebuie să votat de Parlament şi semnat de preşedintele României.
Șoferii care nu au la ei permisul de conducere ar putea fi verificați î mod digital. Polițiștii vor verifica în baza de date dacă șoferul are permis de conducere și dacă acesta este valabil.
Este vorba despre baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. În cazul în care legea nouă va intra în vigoare, șoferii vor fi obligați să arate doar actul de identitate, documentele mașinii și eventual alte acte necesare, de exemplu cele legate de mărfurile transportate, dacă este cazul, scrie B1Tv.