O firmă din Brașov construiește prima fabrică de panouri fotovoltaice din România

Last Updated on octombrie 18, 2024 O firmă din Brașov construiește prima fabrică de panouri fotovoltaice din România 1

Compania brașoveană KBK Kraft Project va construi la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, prima fabrică de panouri fotovoltaice din România. Compania a semnat joi un contract cu Ministerul Energiei pentru a primi o finanțare de 19,3 milioane de euro din PNRR, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

KBK Kraft Projekt este o firmă de construcții din Brașov înființată în 2018, cu un rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu, potrivit profit.ro.

Compania are un proiect de construire a unei hale industriale de asamblare de panouri fotovoltaice în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna, cartierul Câmpul Frumos. Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.

Beneficiarii „Casa Verde” pot pierde finanțarea dacă instalatorul nu montează sistemul în 12 luni. Sfaturi pentru prosumatori
Beneficiarii programului „Casa Verde Fotovoltaice” se confruntă cu o nouă provocare: ei trebuie să aleagă cu grijă instalatorul, întrucât unele firme s-ar putea să nu aibă capacitatea de a realiza montajul sistemelor fotovoltaice în cel mult un an de la obținerea finanțării, iar banii se vor pierde.

Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă în cadrul acestei ediții, întrucât beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, comparativ cu 12 luni în edițiile anterioare.

Este vital ca românii să verifice cu atenție experiența instalatorului, portofoliul acestuia și capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back – up și siguranță, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri și muncitori calificați, să ofere suport tehnic în orice situație și să poată monitoriza sistemul și după instalare”, a declarat Albert Soare, fondator Kilowat, scrie digi24.ro.

De altfel, specialiștii recomandă ca gospodăriile să cerceteze atent și să verifice instalatorii, pe cât posibil, înainte de a-i contracta.

Beneficiarii programului vor primi de la stat o finanțare de 30.000 de lei, în creștere față de 20.000 de lei, cât era până acum, bani pentru montarea atât a panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare a energiei electrice. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar, iar cofinanțarea din fonduri proprii va fi de 10%, respectiv 3.000 de lei. Ediția din acest an a programului s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale.

Previous Story

„Rovinieta de Braşov”, șoferi nemulțumiți: „Păi, nu plătim rovinietă la camioane, la maşini? Nu plătim impozite la primării? Pentru ce trebuie încă o taxă în plus?”

Next Story

Deputatul brașovean Gabriel Andronache solicită adoptarea rapidă a legii prosumatorilor: „Prosumatorii să fie sprijiniți prin măsurile conținute în forma adoptată de Senat”