Last Updated on octombrie 29, 2024
(foto arhiva)
Piața muncii suferă din lipsă de angajați astfel că sunt auși muncitori din Asia ori femeile încep să practice meserii la care bărbații aveau prioritate.
După ce mulți bărbați români au ales meseria de șofer de TIR pe curse internaționale, a venit rândul soțiilor sau iubitelor lor să le urmeze exemplul.
Femeile sunt motivate de câștigurile financiare obținute în cuplu, dar și de timpul petrecut cu partenerul.
Alina și Bogdan sunt căsătoriți de opt ani. Ultimii doi și i-au petrecut ca șoferi pe TIR prin toată Europa. Când au timp pun crâmpeie din viață lor pe o rețea socială. Tinerii vor să strângă bani pentru o casă în care să stea cu fetița lor, rămasă în grija bunicilor. Însă viața petrecută pe camion, luni în șir, nu este ușoară, scrie Stirile Pro Tv.
Bogdan: „Să mergi pe un camion, în doi metri pătrați… toate sunt limitate aici, trebuie să ai minim o bucătărie, un minim dormitor, trebuie împărțite și scaunul ăla și celălalt”.
Alina: „Am noroc de el pentru că are mai multă experiență că mine pe camion și știe exact unde să oprească să facem duș, să mergem la toaletă”.
Tot mai multe femei își iau permisul pentru camioane
Marina are 34 de ani şi a început de câteva zile cursurile de condus pentru categoria C în Iași. Tânără vrea să transporte marfă în străinătate, cu partenerul ei. Marcel e deja șofer pe TIR.
Marina Necoară: „O să conducem același TIR, șase ore el, șase ore eu. Visăm la o casă mai modernă, la o mașină”.
Marcel Necoara: „E mai bine în cuplu decit singur”.
Asemenea lor, și alte cupluri au pornit pe acest drum. Potrivit Direcției Generale de Permise și Înmatriculări, numărul persoanelor care obțin permis de conducere categoria C este în creștere. Multe sunt femei. Banii și dorința de a petrece mai mult timp cu partenerul sunt principalele motivații.
Beniamin Lucescu, președintele Federației Operatorilor Români de Transport: „Un cuplu, împreună, într-o lună de zile, cu tot cu repaus și toate astea pot pune lejer deoparte 4-5.000 euro. În cel mai rău caz, 4-5.000 euro”.
S-a triplat numărul muncitorilor străini din România. Principala lor motivație – salariul, dublu față de țara natală. Cât câștigă un șofer de TIR
În 2019, numărul muncitorilor străini din România era estimat la aproape 50.000. În prezent, sunt de trei ori mai mulți și deja se încheie contracte de muncă pentru anul următor. Majoritatea străinilor care lucrează în țara noastră vin din Asia și sunt motivați de salariu: dublu față de cât se câștigă la ei în țară, notează Antena3CNN, conform RTV.
Unul dintre străinii care muncesc la noi este Mateo. A venit în România acum cinci ani, din Filipine, și lucrează ca șofer de TIR. Firma la care muncește îi asigură cazarea, mașina și o leafă ce poate ajunge, în lunile bune, la 6.000 de lei. „În Filipine, salariul de șofer de TIR nu era de ajuns, nu îmi satisfăcea nevoile financiare. În România, am salariul dublu față de cel din Filipine. Este greu prima dată, dar în timp am învățat să îmi controlez sentimentele. Prima prioritate este să câștigi bani pentru a-ți susține copiii, pentru că ei studiază. Deci, momentan, nu ne gândim la sentimente”, spune el.
Mateo este unul dintre cei peste 10.000 de străini care muncesc la noi în domeniile transporturi și depozitare. Iar la anul se vor adăuga 3.000 de filipinezi, așteptați să fie, de asemenea, șoferi de TIR.