Medic legist din Brașov, martor al prinderii șoferului elvețian drogat: „Două mașini au fost poziționate ușor oblic, iar mașina aflată în urmărire a fost deviată în parapet”

Last Updated on octombrie 22, 2024 Medic legist din Brașov, martor al prinderii șoferului elvețian drogat: „Două mașini au fost poziționate ușor oblic, iar mașina aflată în urmărire a fost deviată în parapet” 1

Nicolae Grancea, medic legist care profesează în Brașov, a fost martor la prinderea elvețianului drogat care a produs două accidente în Sibiu, după ce a furat o mașină din Făgăraș. Acesta laudă intervenția polițiștilor.

Cunosc în detaliu sute de accidente rutiere și vreau să îmi exprim un punct de vedere, deoarece am văzut emoția creată în jurul acestui eveniment. Apreciez extraordinar de mult modul de intervenție al polițiștilor”, își începe Nicolae Gancea relatarea.
El subliniază faptul că, în acțiuni de acest gen, „se lucrează contracronometru”. Iar polițiștii sibieni au luat decizia corectă de a-l opri prin „tehnica năvodului” pe șoferul fugar, având în vedere proximitatea de aglomerarea urbană a Sibiului.
Ce s-ar fi putut întâmpla dacă un șofer drogat precum cel urmărit ar fi intrat în oraș, unde putea spulbera de la oameni aflați pe trecerea de pietoni, la oameni aflați pe trotuare? Ar fi fost un dezastru mult mai mare.

Este greu de imaginat ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu s-ar fi realizat filtrul și blocajul: mașina urmărită ar fi intrat haotic în oraș, necontrolat, cu toate posibilele consecințe. Polițiștii sibieni au aplicat extrem de corect «tehnica năvodului», prin care mașinile aflate în trafic sunt oprite în așa fel încât ciocnirea cu mașina aflată în urmărire să se facă tangențial.

Și exact așa s-a întâmplat: două mașini au fost poziționate ușor oblic, iar mașina aflată în urmărire a fost deviată în parapet. Practic a fost prinsă ca într-o menghină, ca într-o pâlnie, în care energiile s-au disipat în mod uniform pe lateralele mașinii, astfel încât daunele să fie minime. S-a lucrat exact ca la carte”, descrie Nicolae Gancea, citat de Turnul Sfatului.

Referitor la faptul că nu au fost scoși pasagerii și șoferii din mașinile oprite în trafic pentru a bloca înaintarea fugarului, medicul legist spune că nu era timp. „Fugarul circula la viteze de autostradă, în care câteva sute de metri sunt parcurși în secunde. Nu era timp pentru așa ceva, nu erau nici polițiști suficienți pentru o astfel de acțiune. O astfel de tehnică nu se poate implementa cu un sfert de oră înainte, când ești într-o acțiune cu o astfel de dinamică.

Mașinile cu care s-a făcut blocajul erau cu câteva sute de metri înaintea mașinii urmărite, a fost o chestiune în care deciziile s-au luat în secunde. Nu aveai vreme să scoți conducătorii auto, să scoți pasagerii. Ar fi fost o variantă tentantă, să-i scoată pe pasageri, dar exista riscul ca mașina fugarului să îi lovească în momentul evacuării.

E ca la cutremur, când începe nu te apuci să fugi pe casa scării. Nici varianta blocării sensului de mers cu sute de mașini, din care să fie evacuați oamenii nu este una care poate fi luată în calcul în astfel de situații, în care totul se desfășoară extrem de repede, iar deciziile trebuie luate imediat: crearea unei coloane lungi de mașini ar fi dus la riscul ca ciocnirea cu mașina fugarului să poată duce la o tamponare în lanț, care ar fi generat și mai multe pagube. De aceea spun că s-a lucrat cu precizie chirurgicală”, mai apreciază Nicolae Gancea.

Acuzații grave: „Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”
La o zi după operațiunea polițiștilor, un şofer a susţinut pe pagina sa de Facebook că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de poliţişti la Şelimbăr, pentru a bloca drumul şi a-l prinde astfel pe şoferul urmărit, scrie Hotnews.

„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română!”, a susţinut, într-o postare pe Facebook, Andrei Ghica, unul dintre şoferii ale căror maşini au fost lovite de tânărul urmărit de poliţişti.

El a publicat şi imagini cu autoturismul avariat, precizând că el şi soţia sa nu au fost răniţi, şi a relatat că, duminică, la Şelimbăr, un echipaj de Poliţia le-a făcut semn mai multor şoferi să oprească, blocând astfel ambele benzi de circulaţie pe sensul spre Sibiu.

„Cu toţii am rămas în maşini, nedumeriţi, fără nicio explicaţie din partea agenţilor de Poliţie prezenţi la faţa locului. Unul dintre agenţi a trecut pe lângă maşinile noastre deplasându-se în spate, cu un fel de servietă în mână despre care mai apoi am aflat că s-ar numi spike – un dispozitiv cu ţepi menit să oprească forţat un autovehicul in deplasare. N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviţi din spate, din plin, de maşina despre care am aflat mai apoi că era furată şi condusă de o persoană de cetăţenie elveţiană, fără permis, aflată sub influenţa drogurilor şi care era urmarită de către o maşină de Poliţie. În urma impactului am fost aruncaţi, cu tot cu maşina noastră, aproximativ 15 metri în faţă”, a explicat Ghica.

El a adresat mai multe întrebări în ceea ce priveşte acţiunea poliţiştilor:

„1. De ce a fost nevoie de scut uman atâta timp cât Poliţia avea acel instrument de oprire forţată a maşinilor (banda cu ţepi), care oricum era de ajuns pentru a duce la prinderea făptaşului?

2. Dacă tot ne-au oprit, de ce nu ne-au evacuat rapid înainte de producerea impactului? Ar fi fost doar nişte maşini avariate şi poate nici acelea dacă echipajul de la faţa locului ne-ar fi spus să degajăm benzile de circulaţie şi să ne retragem cu maşinile pe marginea şoselei. (…)”.

Previous Story

Brașov. A început forarea tunelurilor Homorod pe tronsonul Apața – Cața

Next Story

Cum arată hotelul de patru stele al Simonei Halep din Poiana Brașov. Urmează marea deschidere