Mâncarea la pungă, preparată în Brașov, ajunge la restaurante din toată țara. „Noi livrăm mâncare ready to heat, de la ciorbă, la tocăniţe la orice doriţi” – Valentin Şoneriu

Last Updated on octombrie 31, 2024 Mâncarea la pungă, preparată în Brașov, ajunge la restaurante din toată țara. „Noi livrăm mâncare ready to heat, de la ciorbă, la tocăniţe la orice doriţi” - Valentin Şoneriu 1

Valentin Şoneriu, administrator, Carmolimp, consideră că producătorii de alimente, mai ales cei mici şi medii, trebuie să evite marile rețele de magazine și să caute soluții online pentru a ajunge direct la client. Taxele de raft din marile rețele sunt uriașe care pur și simplu îi duc la faliment pe producători.

Piaţa online mănâncă deja 2% din comerţul alimentar, de 28-30 de miliarde de euro, dominată de hipermarketuri şi magazine, iar e-commerce-ul va fi viitorul, a fost una dintre concluziile din cadrul ZF Agrobusiness Summit 2024.
Noi ne-am îndreptat unde am văzut plusvaloarea în toată povestea aceasta. Ne-am îndreptat spre digitalizare, în primul rând, adică ne-am dus foarte mult în online. Am renunţat la 80% din businessul nostru cu retailul tradiţional şi cred că este un model care te îngenunchează“, a spus Valentin Şoneriu, administrator, Carmolimp, în cadrul ZF Agrobusiness Summit 2024.

El crede că viitorul este online, dând exemplul companiei Freshful din România, care, în doar 3 ani de activitate, a atins o cifră de afaceri de 1 miliard de euro în acest an. „Noi discutăm de o schimbare sistemică majoră a modului în care businessul acesta se face. Gândiţi-vă că noi din Ucea de Jos (jud. Braşov) livrăm mâncare gătită în toate colţurile ţării, de la Botoşani, la Timişoara şi până la Constanţa. (…) Dacă producătorii din industria alimentară nu se vor orienta în mod direct spre clientul final, să sară cei 45% discount pe care îl dau către supermarket, vor muri“, a subliniat antreprenorul.

Din experienţa sa, retailul tradiţional reduce profitul, dar şi costurile, ducând la pierderi pentru producători. Astfel, nu mai este calea pe care jucătorii mici şi medii ar trebui să o abordeze, ci trebuie să găsească modalităţi de a ajunge direct la consumatorul final.

Noi livrăm mâncare ready to heat, de la ciorbă, la tocăniţe la orice doriţi. Omul nu mai are nevoie nici măcar să gătească astăzi, trebuie doar să încălzească.
Noi avem un lanţ integrat de la agricultură, unde lucrăm 10.000 de hectare, la ferme de vaci şi de oi.

Dacă discutăm de ce nu ar mai vrea nimeni să intre în agricultură sunt două motive mari, unul este impredictibilitatea, anii foarte grei, faci o grămadă de bani şi în următorul an nu ştii cum să nu pierzi mai mult decât ai făcut. Şi în al doilea rând îţi vine să te laşi când vezi că băncile au ajuns să facă politica Bruxellesului pe agricultura verde. Pot să înţeleg partea comercială, dar nu pot să înţeleg partea de impunere.

Legat de salariile din industria alimentară sunt de acord şi nu sunt de acord că sunt aşa de mici. Cred că sunt jucători în piaţă care nu au probleme cu forţa de muncă. Noi suntem unii dintre ei, dar adevărul este că plătim foarte mult în unităţile noastre de procesare”, a mai declarat Șoneriu, conform Biz Brașov.

Previous Story

Şofer român, erou în Spania. Filmează când scoate cu TIR-ul o maşină blocată în apă. „Doar un român îşi riscă viaţa ca să salveze altele”

Next Story

Braşovul, din nou în National Geographic. Laudă bucătăria locală din zona Şimon – Braşov – Hărman – Rotbav