Last Updated on octombrie 25, 2024
Copiii nu ar trebui să participe la petreceri de Halloween, afirmă ÎPS Teodosie, care consideră că aceste activități îi expun la „amăgire și întuneric” și îi îndepărtează de „lumină”.
Întrebat dacă participarea copiilor la activitățile de Halloween este un păcat, ÎPS Teodosie a răspuns afirmativ, explicând că aceștia sunt expuși „amăgirii și întunericului”.
Arhiepiscopul Tomisului a mai explicat că acest tip de evenimente îi atrage pe cei mici într-o lume de iluzii.
„Da, este un păcat. În loc să primească lumină, copiii primesc amăgire și întuneric acolo”, a spus Arhiepiscopul o emisiune la Radio Dobrogea, potrivit Adevarul.
Halloween-ul, prescurtare a expresiei englezești „All Hallows’ Eve”, este rezultatul unei îmbinări fascinante între tradițiile celtice și creștine.
Tradițiile de Halloween variază mult de la o regiune la alta. De exemplu, în Irlanda, locul de naștere al Samhain, accentul se pune pe focuri de tabără și pe amintirea strămoșilor, în timp ce în SUA, Halloween-ul este asociat mai mult cu costume, dulciuri și petreceri tematice.
Halloween-ul este un exemplu excelent de sincretism cultural, procesul prin care tradiții și credințe diferite fuzionează și se adaptează unele la altele. Elemente ale sărbătorilor păgâne au fost integrate în creștinism, creând o nouă sărbătoare care combină atât elemente spirituale, cât și festive, scrie Click.
Potrivit cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai adesea asociat cu festivalul celtic Samhain. Acest festival marca schimbarea anotimpurilor și simboliza sfârșitul unei perioade de creștere și începutul unei perioade întunecate și introspective. Pentru celți, Samhain era considerat un moment important în care granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți dispărea și spiritele se întorceau.