Last Updated on octombrie 18, 2024
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis unei persoane care l-a întrebat dacă poate cere dezlegare de la duhovnic să mănânce frupt în zi de post, deoarece suferă de o boală neurologică şi a primit recomandare să mănânce foarte bine, să nu se ia după medic în cele sufleteşti deoarece acesta nu are pregătire duhovnicească.
Înaltul Prelat a precizat că un duhovnic nu poate încălca rânduielile, iar mâncarea de dulce nu o va face mai sănătoasă pentru că are toxine.
“Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti. Medicul în general îndeamnă să mănânci consistent, că nu are o pregătire duhovnicească. Dacă vi se pare jertfa mică doar cu postul acum cereţi o dezlegare exagerat de mare. Nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează.
Are toxine şi vă face mai rău. Ţineţi rânduiala. Nu cereţi dezlegare că nu are voie duhovnicul să calce rânduielile. Astea sunt rânduieli comune tuturor creştinilor şi mai multă rugăciune, mai multă credinţă în Dumnezeu şi va fi mai bine”, a afirmat ÎPS Teodosie, citat de DigiFM.
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Este dosarul deschis după ancheta Recorder în care arhiepiscopul Tomisului a fost înregistrat video de un fost preot, care, în schimbul a 20% din afacere, îl asigura că obține o finanțare de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, scrie Europa FM.
În procesul în care Teodosie Petrescu este inculpat pentru fapte de corupție, este judecat și consilierul său arhiepiscopal, cercetat pentru complicitate la cumpărare de influență.
Fostul preot Petrică Leașcu i-a filmat pe amândoi în timp ce erau de acord să îi dea 20 la sută din banii pe care i-ar fi obținut de la Secretariatul de Stat pentru Culte în vederea construirii sau reparării unor lăcașe de cult în Constanța.
La prima înfățișare, avocații lui Teodosie Petrescu au cerut înregistrările în original. Instanța a respins cererea. Acum, apărarea a cerut eliminarea de tot a acelor înregistrări.
„Probele otrăvite trebuie să fie eliminate astfel încât să nu dobândim o practică în acest sens. Sunt probele care derivă din înregistrările realizate de către numitul Petrică Leașcu”, a precizat avocata Irina Stanciu.
Iar Adrian Cuculis, celălalt avocat al arhiepiscopului Teodosie, a ținut să precizeze: „Această faptă nu există. Petrică Leașcu a vrut să se răzbune.”
Petrică Leașcu, martorul denunțător, contactat de Europa FM, a subliniat că ce a făcut el nu a fost un act de răzbunare, ci o investigație de presă.
A precizat că nu are nimic cu omul Teodosie Petrescu, ci cu faptele de corupție din Biserica Ortodoxă Română și din Arhiepiscopia Tomisului.
Instanța a rămas în pronunțare pentru 25 octombrie.