Expertul parapantist Janot Sîrbu, despre instructorul brașovean care a căzut de la înălţime în timpul unui zbor cu parapanta: „Este o greșeală copilărească, dar fatală. Graba strică treaba”

Last Updated on octombrie 23, 2024 Expertul parapantist Janot Sîrbu, despre instructorul brașovean care a căzut de la înălţime în timpul unui zbor cu parapanta: „Este o greșeală copilărească, dar fatală. Graba strică treaba” 1

Janot Sîrbu, parașutist și parapantist cu o experiență civilă și militară de peste 40 de ani, explicat pentru Gandul cum s-a ajuns la tragedia din Brașov, unde un instructor a căzut de la înălţime în timpul unui zbor cu parapanta.

Îmi pare foarte rău. S-a grăbit la decolare și a prins chingile la scaun. Și atunci, evident că, după o anumită perioadă de timp, te-au lăsat brațele, nu ai mai putut să stai prins cu brațele și ai alunecat din ham. E o greșeală copilărească, din punctul meu de vedere. Dacă și-ar fi prins cel puțin chinga de la piept, rămânea în ham. Eu consider că el nu a prins niciun fel de chingă, a picat. Forța gravitațională își spune cuvântul.

El, dacă a plecat din planul vertical fără să se prindă și nu și-a dat seama decât după ce avea o înălțime… Cum a intrat în vale cu el, de acolo nu mai ai nicio șansă decât să te întorci frontal către locul de decolare, ceea ce nu s-a întâmplat. Probabil că a zis că ajunge până jos să o salveze pe fata aceea care zbura cu el. E evident că dacă nu și-a prins chingile la picioare și la piept a alunecat din ham”, a explicat Janot Sîrbu pentru Gandul.

„E o greșeală copilărească, dar fatală”
Instructorul ar fi supraviețuit dacă și-ar fi prins chinga de la piept, spune Janot Sârbu.
E o greșeală copilărească, dar fatală. Îmi pare rău pentru el. Era un om minunat. Graba strică treaba. În aviație, nu trebuie să greșești. O simplă greșeală te costă viața. El avea experiență, era instructor. Îmi pare tare rău că neatenția l-a adus aici.

Dacă ar fi rămas legat, prins de chinga de la piept, ar fi aterizat fără probleme, dar dacă nu a avut nicio carabinieră… Sunt trei carabiniere la hamul acela. Dacă nu a avut niciuna prinsă, el a alunecat din scaun.

Am văzut filmarea de la colegii mei și am rămas fără cuvinte. Nu-mi venea să cred. În momentul decolării trebuia să fie atent să fie totul prins. Ai un checklist cu tot ceea ce trebuie să faci înainte de decolare. Nu era prins în ham și a alunecat. Asta am văzut eu. Restul sunt în ancheta de aviație”, a mai spus Janot Sîrbu.

Primele cercetări sugerează că accidentul de parapantă din Brașov ar fi putut fi cauzat de o eroare umană. Se crede că Vali și-ar fi uitat să își fixeze corect chingile de siguranță înainte de a decola. În zborul de agrement efectuat împreună cu o clientă din București, instructorul ar fi realizat prea târziu că sistemele de prindere nu erau asigurate. În lipsa acestora, la o altitudine de aproximativ 100 de metri, el s-a desprins de parapantă și s-a prăbușit, scrie Kanal D.

Un martor care locuia în apropierea locului incidentului a relatat că a văzut momentul prăbușirii. „S-a rotit deasupra caselor și, dintr-o dată, am văzut o persoană căzând”, povestește femeia, profund marcată de scenă.

Advertisements
Previous Story

Brașovul a fost inclus de National Geographic pe lista celor mai atractive orașe din lume, alături de Los Angeles, Bangkok și Barbados

Next Story

Brașov. Doi polițiști, soț și soție, au primit mită ouă și zacuscă ca să ajute o fată sa ia permisul. Ce pedeapsă au primit de la judecători