Deputatul brașovean Gabriel Andronache: „PNL susține democrația și susține că orice român trebuie să beneficieze de dreptul fundamental de a alege și de a fi ales”

Last Updated on octombrie 7, 2024 Deputatul brașovean Gabriel Andronache: „PNL susține democrația și susține că orice român trebuie să beneficieze de dreptul fundamental de a alege și de a fi ales” 1

Deputatul brașovean Gabriel Andronache (PNL) a declarat că formațiunea sa politică susține democrația și dreptul fundamental al fiecărui român de a alege și de a fi ales. Potrivit acestuia, orice cetățean are dreptul de a candida, atât timp cât nu există o hotărâre judecătorească care să interzică acest lucru.

Nu Curtea Constituțională a României (CCR) decide în privința drepturilor electorale ale unui cetățean. Orice candidatură trebuie evaluată la vot, nu la masa verde”, a subliniat Andronache, citat de Transilvania365.ro.

PSD are alianță cu AUR la prezidențiale și apoi cu UDMR la parlamentare. Comportamentul de tip Dragnea e ceea ce PNL a criticat tot timpul, adică subordonarea instituțiilor statului, folosirea instituțiilor în interes politic. PNL apără principii, nu persoane, așa cum a apărat dreptul la protest, indiferent dacă PNL era la putere sau în opoziție, așa cum PNL a apărat justiția, atunci când PSD voia s-o subordoneze prin OUG 13, în 2017.

Decizia CCR de ieri nu schimbă însă datele fundamentale ale competiției. Alegerile prezidențiale rămân o competiție între PNL și PSD, între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Ei sunt și rămân principalii candidați prezidențiali și ei vor intra în turul al doilea.Președintele României va fi decis de români prin vot, nu prin jocuri de culise.
PSD trebuie împiedicat să obțină toată puterea în România, iar românii trebuie să iasă la vot pentru a împiedica PSD arunce o cortină roșie de fier peste țară.”, a adăugat liberalul.

„Este prima dată când se dă o astfel de decizie”. Ce spune Augustin Zegrean despre respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă
Fostul judecător Curții Constituționale Augustin Zegrean a comentat decizia BEC de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, scrie Stirile Pro Tv.

Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturii, dar au fost date de BEC, au fost contestate la Curte şi CCR a menţinut hotărârea BEC-ului. De data aceasta, a trecut de BEC şi Curtea a spus că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, a spus fostul judecător CCR, despre decizia de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă.

Legea ce spune? Pentru a candida trebuie să îndeplineşti condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţie. Va fi destul de complicat să motiveze Curtea decizia pe aşa de puţine texte constituţionale, pentru că ei nu au ce căuta în altă parte”, a mai spus Zegrean, la Digi24, potrivit News.ro.

Despre acuzaţiile care i s-au adus în contestaţie, că prin acţiunile sale politice ar pune în pericol ordinea instituţională în România, ca motiv pentru respingerea candidaturii, fostul judecător a spus: ”Dacă nu fost condamnată pentru ele, nu”.
Zegrean a precizat că trebuia să existe nişte hotărâri judecătoreşti prin care să se constate că Diana Şoşoacă a încălcat Constituţia.

Faptul că i se reproşează că merge la Ambasada Rusiei, atunci toţi cei care merg la Ambasadă ar trebui să aibă interdicţia asta. (..) În Constituţia României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei şi nici în alte legi din România”, a explicat Zegrean.

Despre posibilitatea ca CCR să fi primit informaţii de la servicii, August Zegrean a infirmat acest lucru: ”Eu am fost 9 ani acolo şi nu am primit niciodată nicio informare de la niciun serviciu secret. Ba din contră, nu ne-au dat, când am cerut, anumite instituţii”, a ţinut să menţioneze el.

Previous Story

Brașov. Tâlhărită într-un autobuz RATBV. Mai mulți călători au sărit în ajutor

Next Story

Brașov. Un pensionar de 74 de ani  a pierdut aproape 400.000 de euro, după ce a fost înşelat de trei escroci