Last Updated on octombrie 24, 2024
Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a făcut o scurtă comparație între parizer și salamul de sibiu, precizand că diferenta de preț ar fi foarte mică, dacă s-ar respecta rețeta originală a parizerului.
”Totul se joacă, din câte vedem, economic. Adică parizerul are 800g seu, puțină carne, niște soia, roșu carmin, mirodenii. Ca producție, prețul s-ar duce undeva pe la 60-70 de lei/kg. Gândiți-vă că e pulpă de vită și grăsime tare de porc, amândouă sunt scumpe. După aceea, vrei nu vrei, e manopera, că nu merge gratis, e membrana care e scumpă, mai ales dacă folosești membrană naturală, e ceea ce consumi, transport și așa mai departe. Deci un 60%…
Ca să faceți o socoteală, pe vremurile antice și de demult, eram la liceu și în pauza mare, mai chiuleam noi câteodată, mergeam la alimentara din colț și ne luam o jumătate de franzelă și ne făceam un sendviș. Salamul de vară costa 2 lei și 50 de bani / suta de grame, parizerul costa un leu și 75 de bani suta de grame. Deci diferența de preț nu era foarte mare.
Salamul de vară era uscat, trebuia să piardă apă, de aia era mai scump. Salamul de vară era un fel de Salam de Sibiu mai rapid făcut. Pornind de la premisa că parizerul și crenvurștii erau niște produse ieftine, e o prostie! Că fiind numai pastă, poți să te joci cu pasta, dar ăsta e consumatorul.”, a spus Sorin Minea la DC interviurile News.
În anii trecuți, parizerul era considerat un aliment de calitate, accesibil, dar nu ieftin. Cu toate acestea, pe măsură ce producătorii au căutat să reducă costurile pentru a atrage un segment mai mare de consumatori, rețeta originală a fost înlocuită cu una mult mai ieftină. Acest lucru a transformat parizerul dintr-un produs premium într-un aliment de bază, scrie Click.
Sorin Minea subliniază că, în mod eronat, parizerul și crenvurștii sunt percepuți ca produse „ieftine”, în principal datorită modificărilor în rețetă. Totuși, dacă ar fi respectată formula tradițională, acești mezeluri ar avea prețuri mult mai mari, reflectând calitatea ingredientelor și complexitatea procesului de producție.
Parizerul, așa cum a fost el gândit inițial, ar putea reveni la un statut de produs premium dacă s-ar respecta rețeta originală. Prețul de 60-70 de lei/kg ar reflecta calitatea superioară a ingredientelor, manopera și toate celelalte costuri asociate. Totuși, pentru a face față cerințelor pieței actuale, majoritatea producătorilor continuă să ofere o versiune mai accesibilă, dar cu un conținut inferior de carne autentică.