Last Updated on octombrie 27, 2024
Politicienii au revenit cu tema reformei administrative. Cei de la USR au depus marți primele proiecte din pachetul legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a României. Măsurile propuse includ reducerea numărului de județe și de localități, dar și reorganizarea Bucureștiului, astfel încât să rezulte un stat mai mic, cu mai puține instituții, în care banul public se cheltuie cumpătat.
Proiectele au fost depuse de parlamentarii Alin Apostol, Narcis Mircescu și Teodor Lazăr.
Necesitatea de a reduce numărul de unități administrativ-teritoriale rezultă și din realitatea că 9 din 10 localități din România sunt falimentare în primul rând pentru că sunt prea mici. România are nevoie de structuri care să o dezvolte, nu de unele care doar să toace banii în beneficiul clientelei de partid, arată USR.
„Dacă reușim să facem reorganizarea administrativ-teritorială propusă de USR, putem economisi aproximativ 17 miliarde de lei anual. Adică am avea bani să facem cinci-șase spitale regionale sau circa 2.000 de km de autostradă în fiecare an! Reorganizarea teritorială va aduce servicii de calitate în comunitate, mai mulți bani de investiții, mai mulți bani europeni și lucrări publice făcute cu cap, nu de genul terenurilor de fotbal în pantă. Cred că după 35 de ani în care s-a amânat acest proces, doar pentru interese electorale meschine, a venit timpul ca românii să aleagă o Românie de secol XXI și nu una organizată după anul 1968”, declară deputatul USR Alin Apostol.
Proiectul de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României prevede organizarea țării în opt județe, corespunzând regiunilor de dezvoltare constituite încă din 2004: Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Prahova, Teleorman), Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș), Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) și București-Ilfov (Municipiul București și Ilfov).
Orașele nu vor putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele, nu mai puțin de 3.000 de locuitori, potrivit proiectelor USR.
La rândul său, Bucureștiul nu va mai avea sectoare, ci subdiviziuni numite districte. Astfel, Capitala va avea o singură primărie și mai multe structuri teritoriale care să implementeze și să urmărească strategia de dezvoltare unitară, așa cum se întâmplă în multe orașe europene.
Fostul premier Ludovic Orban: Brașovul este ținut în izolare din punct de vedere al infrastructurii rutiere și feroviare
Întâlnirea regională a Alianței Forțelor de Dreapta Liberal-Conservatoare a avut loc la Brașov în prezența fostului premier Ludovic Orban, candidatul alianței la președinția României și a lui Eugen Tomac, președintele PMP, scrie Biz Brasov.
„Avem capacitatea să ducem această campanie cu încrederea în victorie”, a declarat Ludovic Orban. Acesta a subliniat lipsa de interes a PSD în ceea ce priveste conectivitatea Brașovului din punct de vedere rutier și feroviar. „Tot ce am inceput a fost blocat de ei. Vă garantez că va fi o prioritate pentru mine ca președinte conectivitatea Brașovului prin legătura cu București, cu Sibiu, (coridorul IV Paneuropean), cu Târgu Mures, care va conecta Brașovul si de autostrada Transilvania și va face legătura cu A8, ce leaga Iași de Târgu Mureș”, a declarat Orban, care este la orgini brașovean și s-a implicat în finanțarea unor investiții din județ, în timpul mandatului său de premier.
Candidatul Alianței Forțelor de Dreapta Liberal-Conservatoare a mai adăugat ca Brașovul este ținut în izolare din punct de vedere al infrastructurii rutiere și feroviare. „Se mișcă în ritm de melc lucrările la infrastructura feroviară între Brașov li Sighisoara, acesta este adevărul. Fără modernizarea tronsonului Brasov-Sighisoara, legatura cu infrastructura modernă pe care să putem circula in conditii de viteza si confort european este evident blocată”, a adaugat Orban.
El a mai precizat ca singurul tronson feroviar pentru care nu s-a aprobat nici pana in prezent proiectul si documentația tehnico-economica este tronsonul Predeal-Brasov.
„Mă angajez ca vom realiza aceste proiecte, pentru ca sunt esentiale pentru conectivitatea Brasovului, sunt proiecte fundamentale”, a incheiat Ludovic Orban.