Brașov. Azi se aprinde „Focul lui Sumedru”

Last Updated on octombrie 25, 2024 Brașov. Azi se aprinde „Focul lui Sumedru” 1

În această noapte,  înainte de sărbătoarea Sfântului Dumitru, sunteți invitați la Focul lui Sumedru. Se aprind focuri, iar oamenii se adună în jurul acestora. Obiceiul se păstrează şi astăzi în mai multe sate din ţara noastră, printre care şi localitatea Șirnea din comuna Fundata și Tohanul Nou, Brașov.

Sărbătoarea este asociată cu venirea iernii, iar această tradiţie este cunoscută şi ca ziua când se desfac stânele (obiceiul transhumanţei spune că peste iarnă oile sunt coborâte la vale de la păşunile de munte unde au stat peste vară), scrie bzb.ro.
Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi. Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție veche românească, de peste două mii de ani.
Obiceiul se mai păstrează în județele Argeș, Dâmbovița, Brașov și Bacău.
Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne şi al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare şi renaşte anual, scrie cluj24.ro.

În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focu lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoşi tot anul.
La final, femeile împart mere şi covrigi.
Momentul cel mai aşteptat este prăbuşirea bradului incinerat, care indică renaşterea simbolică a zeului mort. Direcţia în care cade ‘trupul divin’ (jarul sau tăciunii aprinşi) prevesteşte care dintre tineri urmează să se căsătorească în noul an.

Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Sumedru a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox. În legende, credinţe sau basme, Sumedru era un om obişnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoţit adesea de Sângiorz.

Advertisements
Previous Story

Laura Crișan a fost eliberată de judecători. Ea este acuzată de procurori că și-a ucis tatăl cu o bombă pentru că dorea să o dezmoștenească

Next Story

Brașov. Ziua Armatei României, sărbătorită în Piața Unirii. Vânătorii de munte își etalează înzestrarea