6.000 de lei, salariul „decent” cerut de un tânăr pentru angajare. Patronii refuză și oferă în medie cu 30% mai puţin

Last Updated on octombrie 12, 2024 6.000 de lei, salariul "decent" cerut de un tânăr pentru angajare. Patronii refuză și oferă în medie cu 30% mai puţin 1

Probleme tot mai mari pentru angajatori în găsirea de oameni dispuși să lucreze. Cei care vor să se angajeze au pretenții salariale mari care nu pot fi acceptate de angajatori. Cer cu 30% mai mulţi bani decât oferă angajatorii, un program cât mai flexibil şi colegi înţelegători. Tinerii sunt mai selectivi decât seniorii, iar patronii fac eforturi pentru a-i putea atrage cu diferite beneficii.

Specialiştii susţin că asistăm la cele mai mari discrepanţe de pe piaţa muncii de după pandemie între dorinţele celor care doresc să se angajeze şi oferta patronilor.
În primul rând să poată acoperi costurile de a trăi, o chirie şi un trai decent. O sumă foarte bună de început mă gândesc că ar fi undeva între 5.000 – 6.000 ron”, a declarat un tânăr, conform Observator Tv. „Un mediu de lucru plăcut, unde te duci cu drag, colectivul poate de multe ori nu găseşti ce ţi se potriveşte, tot timpul eşti într-o căutare, să-ţi găseşti menirea”, adaugă o tânără.

Diferenţele cele mai mari se observă în domenii precum sănătate, financiar, management sau call-center. De exemplu, pentru poziţia de manager de magazin candidaţii cer acum aproximativ 1.800 de euro, iar angajatorii sunt pregătiţi să dea între 1.200 şi 1.600 de euro. Astfel, se creează un decalaj de peste 30%.

Scumpirile şi dorinţa de stabilitate sunt principalele motive pentru care angajaţii români se gândesc de două ori înainte de a semna un contract nou de muncă.
Un candidat pentru a face o schimbare în cartieră va solicita un salariu cu 20-30% mai mare pentru că un job presupune incertitudine, nesiguranţă şi atunci este normal să aibă această nevoie de a compensa nesigranţa printr-un venit suficient de mare încât să se simtă mai liniştit„, a declarat Oana Datki, specialist HR.

Vorbim totuşi de inflaţie, de un an în care măririle salariale nu au venit aşa cum au venit în anii anteriori”, explică Ana Vişan, director marketing platformă de recrutare.

Munca de acasă e pe cale de dispariție. Angajații sunt chemați la birou: Prefer remote, pierd mult timp pe drum până la serviciu
Munca din confortul casei este pe cale de dispariție, pe măsură ce tot mai multe companii își schimbă politicile și încep să-și readucă angajații la birou. După perioada în care telemunca era normală, tendința actuală arată o revenire la modelul tradițional, cu toate că joburile remote sunt la mare căutare printre candidați.

Din totalul de joburi postate pe platformă de la începutul anului și până acum, mai puțin de 5% sunt remote, în timp ce, dacă ne uităm la aplicări, vedem că aproape 14% din numărul total de aplicări sunt pentru joburile remote”, spune un expert HR, citat de Antena 3.

Antonia lucrează într-o companie PR și spune că are posibilitatea să lucreze atât din confortul casei, cât și de la birou.
„Îmi plac ambele variante, dar aș opta bineînțeles de acasă. Ești în confortul tău, îmi place și la birou, avantajul e că ești cu colegii, interacționezi, dezbați anumite subiecte, dar de acasă este mult mai bine. Beneficiile sunt că îmi pot organiza timpul așa cum consider, nu mai simt aceleași presiuni care sunt la birou ”, spune Antonia Pavăl, specialist comunicate și PR.

Cu toate că marea majoritate a companiilor a adoptat programul hibrid, mai există și firme care încă își lasă angajații să lucreze de acasă.
„Mai există încă organizații și companii care să accepte lucratul total remote și este vorba despre companii mai mici, despre companii în care echipele sunt globale. Vorbim de companii IT, companii care lucrează pentru clienți din afara României, cât și toate domeniile creative, marketing și tot ce ține de partea de digital”, a declarat Oana Botolan, consultant resurse umane.

Previous Story

Brașov. Șofer RATBV, apel pentru găsirea unui individ care și-a însușit o pungă uitată de o fată în autobuz

Next Story

Femeie arestată după ce a incendiat o mașină pentru că s-a enervat