Last Updated on septembrie 16, 2024
Pe traseul Brașov-București- Constanța va circula primul tren electric chinezesc din România. Procesul de certificare şi autorizare este aproape finalizat. Anunţul a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința “România, din nou pe şine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”, un eveniment organizat de Antena 3 CNN și Income Magazine.
Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători S.A: Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață.
Potrivit producătorului chinez, trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h şi se ridică la cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte siguranţa şi confortul pasagerilor. Astra Vagoane a contribuit inclusiv la modernizarea transportului public din marile oraşe. Peste 200 de tramvaie noi au fost livrate în toată ţara în mai puţin de 2 ani.
Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători S.A: Din decembrie 2022 și până în prezent, deci într-un an și nouă luni, Astra Arad a pus pe șinele Bucureștiului 97 de tramvaie din contractul de 100 cu încheiat cu Primăria Municipiului București. A pus pe șinele din alte orașe importante ale țării, cum ar fi Arad, Cluj-Napoca, Timișoara, Brăila, Galați aproximativ 100 de tramvaie. Aceste tramvaie sunt dotate cu sisteme de tracțiune moderne, cu invertoare și motoare asincrone, produse în România la o altă firmă din cadrul grupului de firme Astra.
Acestea sunt doar câteva dintre investiţiile care pun România din nou pe şine, transportul pe calea ferată fiind unul dintre cele mai importante sectoare pentru economia ţării.
Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: “Pielea e pur şi simplu carbonizată”
Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală atenţionează asupra numărului mare de cazuri de copii şi adolescenţi electrocutaţi pe vagoanele de tren, înregistrat anul acesta. Ultimul caz de acest fel este al unui copil de 12 ani din Prahova care are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului după ce s-a urcat pe un vagon al unui marfar, pe data de 7 septembrie.
“Copilul este în stare extrem de gravă, are arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, a fost intubat, ventilat mecanic, ulterior reuşim să-i facem intervenţiile chirurgicale de grefare, în 12 septembrie s-a produs prima intervenţie de grefare, adică se înlocuieşte pielea care este arsă, cu piele sănătoasă, atât cât se poate, resursele lui sunt limitate, la 80% din suprafaţa corpului riscul de deces este destul de mare.
Arsurile sunt extrem de grave, producerea este dublă, atât prin arc electric, deci prin electrocuţie, cât şi prin flamă electrică, deci practic iau foc hainele, deci şi prin flacără, este un mecanism dublu. În cazul celor care se urcă pe tren se produce o arsură la un voltaj foarte mare, o electrocuţie la 34.000 de volţi, uneori se soldează direct cu deces la locul faptei, rar se întâmplă ca pacienţii să trăiască şi să ajungă la spital, în final sunt arsuri foarte grave care necesită tratament îndelungat, de cel puţin două luni de spitalizare, dacă nu apar complicaţii, bineînţeles şi ulterior viaţa este altfel, rămân cu semne pe viaţă, ulterior chiar încă un an, doi ani este o muncă susţinută din partea lui şi a familiei pentru recuperare.
Din păcate, în fiecare an ne confruntăm cu un număr de pacienţi, care poate să fie în jur de 10 pacienţi pe an care ajung la noi cu astfel de arsuri, este trist pentru că un astfel de eveniment poate fi evitat uşor, nu este nevoie să ne urcăm pe tren, nu avem nevoie să ne urcăm pe vagoanele de tren indiferent dacă sunt pe o linie moartă sau nu, deasupra este un voltaj foarte mare, nu trebuie să atingem liniile electrice, să ne aflăm în apropierea lor pentru că se va produce un arc electric care va produce această nenorocire. Este ceva foarte grav care se poate evita. Cazuri sunt şi sunt nenumărate. Am avut două, acum mai avem trei, la o lună, la două luni aproape vine câte un caz. Ar trebui conştientizat de către populaţie acest lucru”, a explicat medicul pentru ziare.com.