Last Updated on septembrie 12, 2024
Autoritățile încearcă să curețe Transfăgărăşanul de urși. După ce au anunțat amenzi pentru turiștii care dau mâncare la urși, acum s-a trecut la o nouă fază. Animalele care pun în pericol turiştii vor fi mutaţi în sanctuarul de la Zărneşti.
O cuşcă a fost deja montată lângă Barajul Vidraru, acolo unde vin de obicei o ursoaică şi puiul ei şi unde oamenii se apropie, cu inconştienţă, de sălbăticiuni. Inginerii silvici spun că vor evita pe cât posibil tranchilizarea animalelor.
În prima zi de relocare, niciun Moş Martin nu s-a arătat la faţă. Nici vremea nu a ajutat, dar autorităţile speră să elimine pericolul cât mai repede. Au numărat 26 de exemplare pe traseu, animale care s-au obişnuit să iasă la drumul mare pentru a primi ceva de mâncare. Turiştii se apropie primejdios de mult şi îi fotografiază, fără să ia în calcul pericolul uriaş.
Primele exemplare pe lista echipei care se ocupă cu relocarea animalelor în sanctuarul de la Zărneşti sunt o ursoaică şi un pui care au mai atacat oamenii.
“O ursoaică este de 4-5 ani pe Transfăgăraşan. Anul acesta când a ieşit cu puiul a devenit agresivă şi locul care l-a ales ea aici este foarte frecventat”, spune Mihai Coman, inginer silvic al Direcţiei Silvice Argeş.
Capcana de urs este verde, în formă de cilindru, şi a fost montată în apropiere de Barajul Vidraru. Angajaţii ocolului silvic vor să atragă animalele periculoase cu dulciuri şi mâncare pentru câini.
“Pentru fiecare exemplar de urs va fi înaintată o documentaţie pentru a obţine autorizarea Ministerului Mediului. S-a făcut o prioritizare a nivelului de pericol al animalelor de pe Transfăgărăşan”, spune prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.
Harta zonelor din România unde pot fi întâlniți urși. Unde sunt punctele critice
WWF-România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urși.
„Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potențialele riscuri la nivelul localităților și fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urșii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunciat de presă al organizației, conform Stirile Pro Tv.
În Munţii Carpaţi trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare de urs, peste 40% din urşii Europei, „însă această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări – populaţia”. “Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate”, a subliniat Ministrul Mediului.