Un profesor de 78 de ani s-a întors la catedră. Unii dintre colegi i-au fost elevi şi s-au pensionat între timp

Last Updated on septembrie 22, 2024 Un profesor de 78 de ani s-a întors la catedră. Unii dintre colegi i-au fost elevi şi s-au pensionat între timp 1

Profesorul Costică Costan s-a întors la catedră la 78 de ani. A început cel de-al 51-lea an la catedră. Chiar dacă începe al 51-lea an la catedră, Costică Costan îşi respectă profesia şi predă cu acelaşi profesionalism ca în primii ani. Și când te gândești că pensionarii speciali renunță la profesie la vârsta de 45-50 de ani.

“Sunt un om care și-a făcut datoria față de profesia sa, așa cum ar trebui să facă fiecare, cum ar fi normal. Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda și de a fi printre școlari“, a declarat Costică Costan pentru Monitorul de Suceava.

Profesorul de fizică a crescut generaţii întregi de elevi de-a lungul carierei sale. Unii dintre ei îi sunt acum colegi de cancelerie, iar unii dintre ei s-au şi pensionat între timp. “Chiar mă gândeam: Dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu”, a mai spus profesorul. Acesta a menţionat că a vrut să se retragă anul trecut, după 50 de ani petrecuţi în sistemul de învăţământ, dar până la urmă a decis să revină la catedră. Deficitul de profesori din sistem, dar şi ataşamentul faţă de elevii lui au fost motivele care l-au covins să continue.

Cariera sa impresionantă a fost remarcată şi răsplătită atât de autorităţile locale, cât şi de anumite ONG-uri. În 2016, a primit titlul de “Cetăţean de Onoare” al oraşului Suceava, iar în 2022 Fundaţia Umanitară Assist i-a oferit premiul de “Excelenţă în Educaţie” pentru întreaga activitate.

Părinții ar putea lua toate deciziile din școli, ignorând părerea profesorilor. Cum s-a ajuns la asta
Consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ ar putea fi dominate de părinții elevilor, în defavoarea corpului didactic. Echilibrul riscă să fie distrus de noua lege a învățământului preuniversitar, care nu include o prevedere importantă.

În actuala formă a legii învățământului preuniversitar 198/2023, părinții ar putea obține o reprezentare majoritară în consiliile de administrație ale școlilor, liceelor și grădinițelor.

Mai mult reprezentanți ai consiliilor locale și primăriilor, propuși pentru consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ, sunt părinți ai elevilor din școala respectivă, lucru ce ar putea avea consecințe grave, avertizează Edupedu.ro.

Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ are 7 membri:

1 loc aparține directorului
2 locuri sunt ale profesorilor
2 locuri sunt ale reprezentanților părinților
1 loc aparține primarului sau al reprezentantului primarului
1 loc aparține reprezentantului consiliului local
În absența unei prevederi care împiedică reprezentanții autorităților locale să ocupe aceste posturi dacă au elevi înscriși la școala respectivă, asta înseamnă o posibilă majoritate de 4 la 3 în favoarea părinților.

Consiliile de administrație iau decizii cu privire la achiziții, la transferuri, la planul de încadrare cu personal didactic, la angajări, sancțiuni disciplinare și la regulamentul școlii. Astfel, o majoritate a părinților elevilor în consiliul de administrație poate ignora complet poziția cadrelor didactice și chiar poate scăpa de profesorii incomozi.

Advertisements
Previous Story

O mamă nu se asigură și e lovită de un autocar. În mașină se aflau cei doi copii ai săi fără centură

Next Story

Poiana Braşov: Sunt deja hoteluri care nu mai au camere libere pentru perioada Revelionului. Un sejur costă aproape cât o vacanță în Seychelles sau Bali