Un bărbat de 40 de ani era să moară de tetanos, după ce s-a zgâriat cu o foarfecă

Last Updated on septembrie 9, 2024 Un bărbat de 40 de ani era să moară de tetanos, după ce s-a zgâriat cu o foarfecă 1

Probleme mari pentru un bărbat de 40 de ani care a fost la un pas de moarte, după ce s-a înțepat din greșeală cu un foarfece de tuns oi. Bărbatul a făcut tetanos, o boală infecțioasă acută, și a intrat în comă profundă.

Medicii de la Spitalul de Urgență “Mavromati” Botoșani au apelat la colegii din Suceava, Iași, București, Timișoara, Buzău și Târgoviște pentru a obține serul antitetanic salvator, însă soluția a venit tocmai de la Chișinău, scrie Observator TV.

În data de 04.09.2024 orele 20.00 un pacient de sex masculin în vârstă de 40 ani a fost admis în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani în comă profundă, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată și trismus (încleștarea mandibulei).

S-a ridicat suspiciunea de tetanos, pentru că în urma cu 2 săptămâni se tăiase într-un foarfece ruginit (de tuns oi) și tabloul clinic se potrivea diagnosticului. S-a început adminstrarea de antibioterapie empirică (antibioterapie în care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicată).

Pacientul a rămas stabil hemodinamic și respirator (cu aport de oxigen suplimentar).
În ziua de 05.09.2024, ca urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Având în vedere opinia medicilor care au considerat că pentru supraviețuirea pacientului singura șansă era administrarea de ser antitetanic s-au întreprins demersuri în vederea achiziționării acestuia.

S-a luat legătura cu COSU pentru identificarea spitalelor care au în stoc tratamentul necesar, dar niciunul din spitalele contactate: Suceava, Iași, București, Timișoara, Buzău și Târgoviște nu aveau ser antitetanic/imunoglobuline vitale pentru salvarea vieții pacientului.

Cu ajutorul conducerii spitalului a fost găsit ser anti tetanic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorbă” din Chişinău – Republica Moldova – și adus cu ajutorul DSU în aproximativ 5 ore de la solicitare .

Pacientul recuperase ușor din starea neurologică în cursul zilei de 5 septembrie, înainte administrării serului antitetanic, dar la 6 h după administrarea serului și-a revenit aproape integral.
Pe parcursul șederii în Terapie Intensivă a rămas stabil neurologic. După 48 de la administrarea serului nu avea disfuncție de organ și devenise afebril, astfel că a fost transferat în secția de Boli Infecțioase.

Subliniem faptul că un diagnostic pus imediat pe baza anamnezei și a simptomelor clinice, precum și a tratamentului etiologic (anticorpi de Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt cele care salvează în mod real viața pacienților.

Metodă recomandată de prevenire a cazurilor de tetanus la pacientul adult este reprezentată de administrarea profilactică a unei doze de vaccin antitetanic la fiecare 10 ani prin medicul de familie sau ori de câte ori populația se accidentează cu obiecte posibil contaminate cu spori ai bacteriei tetanosului, spori ce se găsesc răspândiți în sol“, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Botoșani, conform botosani24.ro.

Ce este tetanosul
Tetanosul este o boală infecțioasă gravă cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium tetani. Această bacterie se găsește în sol, praf și fecale, iar infecția apare în urma contaminării unei răni cu sporii bacteriei. Sporii bacterieni pot intra în organism prin tăieturi, zgârieturi sau alte răni deschise.

După ce bacteriile intră în organism, ele eliberează o toxină puternică numită tetanospasmină, care afectează sistemul nervos și duce la contracții musculare dureroase și incontrolabile. Aceste contracții musculare, numite spasme tetanice, încep de obicei la nivelul maxilarului (de unde și denumirea populară “gură strâmbă” sau “trismus”), apoi se extind către restul corpului.

Simptomele tetanosului
Spasme musculare dureroase – în special la nivelul maxilarului și gâtului.
Dificultăți de înghițire.
Rigiditate musculară în abdomen și în alte părți ale corpului.
Febră și transpirație.
Respirație dificilă, care poate duce la insuficiență respiratorie.
Complicații:
În cazurile severe, tetanosul poate duce la:

Asfixie (din cauza afectării mușchilor respiratori).
Fracturi osoase (din cauza contracțiilor musculare foarte puternice).

Previous Story

Brașov. Începe Cartfest Cristian. 6 zile de festival, 30 de evenimente, peste 100 de artişti, concerte, teatru

Next Story

Ambasadorul Coreei de Sud, vacanță cu urși pe Transfăgărășan: „Priveliștea uluitoare mi-a limpezit mintea. România este o țară atât de binecuvântată”