Last Updated on septembrie 26, 2024
Daniela Pușcaciu (34 ani) are permis de conducere auto de nouă ani. Nu s-a mulțumit cu permisul pentru autoturisme și a trecut rând pe rând toate examenele. Ultimul a fost cel pentru categoria D – autovehicul transport persoane.
La scurt timp s-a prezentat la firma de transport în comun din municipiul Slatina, din județul Olt, și a lăsat un CV. La început, de la Loctrans i s-a spus că nu sunt posturi vacante. După două luni a fost sunată și i s-a transmis că este așteptată cu documentele pentru angajare. Au trecut de atunci trei luni, iar prezența Danielei este remarcată de fiecare dată când urcă la volan.
„Conduc din 2015. Am lucrat pe camion cinci ani, în echipaj și singură, apoi am ales să fiu aproape de copil și mi-am ales această meserie: conducător auto de transport persoane”, spune Daniela, potrivit Adevarul.
În cei cinci ani a lucrat împreună cu soțul său, care și astăzi stă destul de mult timp plecat în curse externe. Financiar lucrurile nu se compară, câștigau împreună aproximativ 5.000 euro lunar, în schimb fetița lor rămânea în tot acest timp cu bunicii, ducându-le dorul.
„Soțul lucrează de 11 ani și mi-am dorit, chiar mi-am dorit să fac și eu asta. E o pasiune, nu e un loc de muncă. Chiar este o pasiune pentru mine să conduc. Sincer, nu m-aș vedea făcând altceva. Am încercat mai multe locuri de muncă și, nu”, adaugă Daniela Pușcaciu.
Deși are 25 de colegi șoferi, nu s-a simțit niciun moment discriminată. „A fost foarte plăcută primirea. Au fost impresionați și ei. Chiar s-au bucurat foarte mult că există o fată printre ei. Toată lumea spune că sunt foarte curajoasă că am ales să conduc un autobuz”, mai spune șoferița.
Daniela Pușcaciu conduce pe toate liniile, chiar și în cursa de 10 ore, cea mai lungă, pe linia 1. Și călătorii au avut o reacție neașteptat de caldă, mai spune șoferița, n-a întâlnit nici măcar unul care să o privească cu neîncredere.
„Sunt foarte-foarte uimiți doar. Eu zic că este un impact plăcut pentru călători, pentru că mi-au spus multe persoane asta. Sunt singura fată din oraș și îmi spun că sunt foarte mândri și mulțumiți că și femeile pot să conducă un autobuz”, mărturisește șoferița.
Și la Brașov se angajează șoferițe
RATBV, Societatea de transport public din Brașov consideră o oportunitate angajarea femeilor, datorită calităţilor acestora, astfel că numărul șoferițelor a crescut vizibil în ultimii ani, scrie Biz Brașov.
Reprezentanții RATBV consideră că, în prezent, posturile sunt atractive, atât datorită venitului oferit, cât și în ceea ce privește condițiile de lucru, ținând cont că se lucrează pe autobuze și troleibuze noi, cu mici excepții.