Last Updated on septembrie 24, 2024
Reciclarea ambalajelor de plastic le-a dat idei un indivizi care s-au apucat de falsificat voucherele. Au produs o pagubă la magazine de 300.000 de lei, anunță Stirile Pro Tv.
Poliţiştii fac marţi cinci percheziţii la persoane care au falsificat vouchere utilizate din cadrul sistemului de garanţie–returnare pentru ambalaje, producând un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei unui lanţ de magazine de retail alimentar.
”Astăzi, 24 septembrie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pun în executare 5 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează IGPR.
Românii reciclează masiv. Mircea Fechet anunţă că aproape 80% dintre recipientele puse pe piaţă au fost recuperate
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că de la 13% colectare separată, cât înregistra România înainte de implementarea sistemului de garanţie-returnare, în luna august a acestui an aproape 80% dintre recipientele reciclabile au reintrat în sistemul de recuperare şi refolosire.
”Am vrut să ne îndepărtăm puţin de această cifră ruşinoasă, România avea 13% colectare separată şi vreau să vă spun cifra lunii august: 78% din recipientele puse pe piaţă în luna august au fost întoarse în sistemul garanţie-returnare. 78% este o cifră la care vă mărturisesc că eu, personal, nici nu visam”, a declarat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info, conform RTV.
Succesul sistemului ne ferește astfel de amenzi uriașe, deoarece România s-a angajat ca până în 2025 să atingă o rată de reciclare de 65%. În primele opt luni am colectat 1,3 miliarde de ambalaje de pe piață. Consumatorii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje. Am vândut reciclatorilor 75.000 de tone de material care s-au întors în sistem și care vor fi utilizate în continuare pentru ambalaje.