Last Updated on septembrie 15, 2024
Inundații, ninsori, furtuni, un început furtunos de toamnă în România. Astăzi au căzut și primii fulgi de nea.
Pe Transalpina, la peste 1.900 m altitudine, în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de 5 cm iar vizibilitatea este redusa din cauza ceții, avertizează Salvamont Gorj, conform Turnul Sfatului.
Conducătorii auto care vor sa traverseze Transalpina peste masivul Parang sunt sfătuiți să renunțe sau sa fie pregătiți pentru drum în condiții de iarnă. Temperaturile sunt scăzute și se vor forma sectoare de polei, zăpadă înghețată și gheață, precizează sursa citată.
„În urmă cu puțin timp un grup de turisti străini aflați pe creasta și anunțând ca au probleme de orientare datorita ceței, au primit indicațiile necesare pentru a reveni la traseul marcat și de aici fiind recuperați la coborare.
Salvamontiștii vor rămâne în zona, cu o ambulanta de intervenție Salvamont, pe partea sudica a masivului, catre Gorj și vor ajuta toate persoanele care vor avea probleme.
În zona sunt deja 2 mașini care nu mai pot continua drumul și salvamontiștii vor analiza cu conducătorii auto dacă pot sa se întoarcă sau le vor lăsa acolo peste noapte.
Salvamontiștii au transmis informaţiile necesare și către Politie pentru a fi organizate filtre de informare a conducătorilor auto”, a anunțat Salvamont, conform mytex.ro.
DRDP Craiova: „Atenție! Circulație îngreunată pe DN 67C, Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului.
Temperatura scăzută a transformat precipitațiile în lapoviță și ninsoare care s-a depus pe partea carosabilă.
SDN Târgu-Jiu are a echipat un utilaj cu echipamentele pentru intervenții pe timp de iarnă și va face revizii și intervenții de câte ori este nevoie.
Nu vă deplasați pe sectoarele de drum acoperite de zăpadă/gheață dacă nu aveți autoturismele echipate corespunzător pentru iarnă”
Coşmar cu repetiţie pentru oamenii afectaţi de inundaţii: au auzit aceleaşi promisiuni în 2013 şi 2016. Autorităţile se scuză: “Dumnezeu a dat apa, n-ai ce să faci”
Inundaţii în Galaţi. Pentru mii de oameni, dezastrul este unul cu repetiţie. Locuitorii din zonele afectate sunt la a treia inundaţie catastrofală din ultimul deceniu. După fiecare potop, autorităţile au promis că iau măsuri pentru ca scenariul să nu se mai repete, scrie Observator.
Promisiuni au fost multe acum, dar și în 2013 sau 2016. Se vorbea în perioada respectivă despre un proiect de îndiguire, proiect ce ar fi trebuit să fie pus în practică în afara acestor localități. Nu s-a întâmplat nimic. Proiectul a murit într-un sertar undeva intre instituțiile centrale. Acum iată că dezastrul a lovit iar. Și iar se vorbește de acel proiect, care conform oficialităților de la București este gata in proporție e 70%, dat nu se știe unde a rămas înecat între Iași și Galați la administrația bazinala. Ba mai mult ministrul mediului, când a ajuns aici a ținut să vadă toți oamenii au primit RoAlert. Despre acel proiect, nimic.
Autorităţile au reuşit să creeze o breşă în digul pârâului Sucu iar nivelul apei a început să scadă, a anunţat, duminică, în tabăra de sinistraţi de la Slobozia Conachi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Acesta a subliniat că măsura a fost luată după ce sâmbătă s-a realizat o misiune aeriană de recunoaştere, în urma căreia s-a constatat care este motivul pentru care nivelul apei nu scade.
„Situaţia este dramatică. Măsurile trebuie să continue, să existe toate cele necesare pentru a gestiona nevoile de sprijin ale populaţiei, cât şi cele de infrastructură.
Ieri după-amiază am reuşit ca împreună cu premierul să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi-noapte şi s-a produs o breşă în digul de pe pârâul Sucu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Antena 3.