(Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene”

Last Updated on septembrie 20, 2024 (Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 1

Pompierii din Brașov s-au întors de la Galați, unde au ajutat persoanele afectate de inundațiile masive.

Aceștia sunt o parte dintre colegii noștri, pompierii brașoveni, care, din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene. De sâmbătă, fără oprire, zi de zi, acești oameni cu inimi mari se luptă cu urmările puhoaielor, refăcând, bucată cu bucată, normalitatea pe care natura a luat-o în doar câteva ore.

Zilele trec și, odată cu ele, și eforturile lor par să dea roade. În ochii lor obosiți, dar plini de determinare, se citește speranța că munca lor dă sens fiecărui minut petrecut în noroi și apă. Alături de localnici, au curățat case, curți, rigole și fântâni, înlăturând urmele devastatoare ale apei, sac cu sac, cu o răbdare și o voință de neclintit.

(Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 2 (Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 3

Fiecare zâmbet de pe chipurile lor, deși umbrit de oboseală, reflectă mândria că au contribuit la refacerea acestor comunități. Printre străzile acoperite de nămol, casele încep din nou să răsară, readuse la viață, de acești oameni extraordinari. În umbra muncii lor titanice, mii de militari, pompieri, jandarmi și polițiști au scris, împreună, o poveste a curajului și solidarității.

În această după-amiază, efectivele pompierilor brașoveni, care au fost mobilizate în satele din județul Galați, afectate de inundații, vor fi înlocuite de alți colegi, pregătiți să continue eforturile de salvare și ajutor. Echipajele trimise vor aduce cu ele forțe proaspete și aceeași determinare de a ajuta la refacerea comunităților puternic afectate de revărsările de apă.
Felicitări, eroi de zi cu zi! Felicitări pentru efortul uriaș depus, pentru solidaritatea și empatia demonstrată. Împreună suntem #MAI puternici!” au transmis cei de la ISU Brașov pe Facebook.

(Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 4 (Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 5 (Foto) Pompierii din Brașov s-au întors de la inundații.  ISU: „Din prima clipă, și-au pus sufletul și forțele în slujba comunităților afectate de inundațiile devastatoare din satele gălățene” 6

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.

Oamenii își adună puterile și încearcă să-și curețe casele. Apele nu s-au retras complet, iar râurile din zonă sunt umflate și se pot produce noi inundații cel puțin până mâine, avertizează hidrologii.

Un cioban a fost salvat din mijlocul unul lac imens format în localitatea inundată Vameș. Doi tineri cu o barcă au ajuns până la el și l-au găsit izolat pe acoperișul unei barăci sâmbătă seară.

Tânăr: „Ia, uite, unde e săracul! Nu mai avea nicio șansă, e înconjurat de apă! Bădie! Ce-ai făcut, măi, omule? Ești bine?”

Cioban: „Am vrut să dau oile înapoi și m-a trezit în apă!”

La patru zile de la inundații, apa nu s-a retras în totalitate. Drumul care leagă localitata Vameș de Tudor Vladimirescu este impracticabil, pentru că este parțial acoperit de apă. Drumul din localitatea Cudalbi a fost distrus după ce un pod a fost complet rupt de ape.

Locuitorii din zonele afectate de inundații sunt la limita puterilor
Localnicii, sleiți de puteri, nu contenesc să scoață noroi și lucruri distruse sperând că vor putea avea din nou o casa în care să poată locui.

Localnic: „Suntem epuizați psihic! Și nu mai avem putere, noi de vineri stam în apa”.

Stare de alertă în Galați și Vaslui
În Galați și Vaslui a fost declarată stare de alertă și au fost aduse, deocamdată, 46 de cotainere oamenilor.

Raed Arafat, șeful DSU: „Starea de alerta înseamnă că pot să fac anumite lucruri, primarii, autoritățile locale, mult mai rapid și fară să respecte anumiți termini”.

În zonele inundate au fost aduși 1.000 de pompieri, inclusiv din vestul țării. Un elicopter Black Hawk a fost folosit pentru transportul unor stâlpi de electricitate, în locurile rămase fără curent. 2.000 de doze de vaccin antitetanos și vaccinuri contra hepatitei A au fost trimise în județul Galați. DSP evaluează calitatea apei din reţea şi din fântâni.

Autoritățile știau din 2015 că puteau urma inundații
Apele Române ar fi anunțat primăriile din Galați  încă din 2015 că zonele sunt inundabile. De atunci n-ar fi trebuit să mai fie emise autorizații de contruire. Pe lângă faptul că a plouat extrem de mult vineri noapte, mai mulți factori au dus la inundarea localităților. Pe de o parte s-au făcut săpături în malurile răului Geru, scrie stirile Pro Tv.

Malul a fost tăiat și pământul aruncat în albie îngustând-o de aceea când a venit foarte multă apă albia nu a putut s-o cuprindă și mare parte din zonă a fost inundată.

Pe de altă parte, tragedia în care și-au pierdut viață 7 oameni ar fi putut fi evitată poate dacă barajul de la Suhurlui, construit în comunism și gândit să preia apa din zonă, ar fi funcționat.

Gheorghe Bururiană, fost primar al comunei Rediu: „Unul e deschis, unul e închis, asta e din 1990, când s-au întrerupt lucrările, jumătate a putut fi preluat, cealaltă a urcat și a sărit peste baraj”.

Barajul ar fi putut prelua până la 200 de milioane de metri cubi de apă și ar fi putut proteja cel puțin localitățile Pechea și Slobozia Conachi de inundații.

Mai grav e că în zona a plouat din nou. În localitatea Cuca din Galați o viitura s-a scurs pe drum în urma cu puțin timp. Hidrologii mențin cod galben de inundații pe 5 râuri din Moldova până mâine. Probleme sunt și pe răul Chineja care amenință să iasă din matca, tot în județul Galați. Inclusiv debitul Dunării este în creștere.

Dunărea deja se revarsă în Budapesta
Străzile și clădirile din apropierea falezei au fost inundate, iar apa a ajuns până la clădirea Parlamentului. Între timp, Budapesta s-a baricadat în așteptarea viiturii de pe Dunăre, conform Digi 24.

Se construiesc în continuare baraje temporare, iar in zonele în care fluviul traversează orasul, circulația este închisă, pentru siguranța oamenilor. Și, în timp ce vecinii noștri sunt în stare de alertă, autoritățile de la noi dau asigurări că nu există niciun pericol pentru România.

Previous Story

Un bărbat a încercat să pornească centrala din apartament, dar nu a mers. A doua zi, a explodat

Next Story

Brașovean lovit de o mașină lângă un restaurant McDonald’s. A fost transportat la spital