Doctorița care lua mită de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer a  fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Last Updated on septembrie 24, 2024 Doctorița care lua mită de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer a  fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare 1

O doctoriță care a luat mită de 15 ori pe zi de la bolnavii de cancer a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Fosta şefă a Secţiei de oncologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, acuzată de fapte de corupţie, a fost condamnată definitiv, luni, la trei ani de închisoare cu executare, potrivit unei sentinţe a Curţii de Apel Suceava.
Magistraţii Curţii de Apel au decis, astfel, majorarea pedepsei de la doi ani şi şase luni, dictată în luna aprilie de Tribunalul Suceava, la trei ani de închisoare în regim de detenţie, scrie Antena 3.

Anca Ababneh Dumitrovici a fost găsită vinovată în dosarul în care a fost acuzată că, în calitate de medic specialist oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 – 19 ianuarie 2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit.

În sarcina medicului s-au reţinut 64 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată, dintre care 62 de acte materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în şapte zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.

Practic, în urma analizării înregistrărilor, procurorii au constatat că doctorița a primit mită de 280 de ori în acest interval, aproximativ de 15 ori pe zi. În total, 20.660 de lei, 750 de euro.

Șase denunțuri de dare de mită, formulate de polițiști, în ultimele zile / Și simpla promisiune a șpăgii reprezintă infracțiune
Șase denunțuri privind dări de mită au fost formulate de polițiști, în ultimele zile, în București, Argeș, Prahova și Botoșani, scriev

„Denunțurile polițiștilor privind dări de mită din partea unor persoane care înțeleg că astfel își pot rezolva probleme de natură contravențională sau chiar penală au continuat și în săptămâna anterioară. Astfel, în perioada 16 – 22 septembrie 2024, la Direcția Generală Anticorupție au fost înregistrate 6 sesizări ale unor polițiști din București, Argeș, Prahova și Botoșani.
În trei dintre aceste situații, sesizările au fost formulate la Call Center anticorupție 0800.806.806, iar în aproape toate cazurile momentele în care s-a promis sau au fost date sume de bani cu titlu de mită au fost surprinse cu aparatura body cam din dotarea polițiștilor”, a informat Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Cel mai recent caz a fost înregistrat ieri, 22 septembrie, în jurul orei 10:45, când ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către doi polițiști din cadrul I.P.J. Botosani cu privire la o dare de mită.

Polițiștii au sesizat la DGA – SJA Botoșani faptul că, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Smârdan, comuna Suharău, jud. Botoșani, pe DN 29A, au oprit în trafic, un conducător auto, în vârstă de 55 de ani, din comuna Hudești, jud. Botoșani, întrucât acesta circula cu o viteză mai mare decât limita maximă admisă pe acel sector de drum.

După ce polițiștii i-au adus la cunoștință conducătorului auto faptul că va fi sancționat contravențional și se va dispune reținerea permisului de conducere, acesta a înmânat agenților de poliție suma de 200 de lei, cu titlu de mită, pentru a nu dispune măsurile legale față de abaterile constatate. Banii au fost dați în clipboard-ul pe care polițiștii i l-au înmânat pentru semnarea procesul verbal.

Agenții de poliție au înregistrat momentul oferirii sumei de bani cu aparatura tip bodycam și au refuzat categoric propunerea conducătorului auto.

Ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Botoșani au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, cercetările fiind continuate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Advertisements
Previous Story

Vine un val de aer polar. După ciclonul Boris, țara noastră va fi lovită de furtuna Ashley

Next Story

Brașov. Bibliotecile vor avea porţile deschise până târziu în noapte, sâmbătă