De acum, părinţii pot fi amendaţi de şcoală, între 1.000 lei şi 5.000 de lei

Last Updated on septembrie 5, 2024 De acum, părinţii pot fi amendaţi de şcoală, între 1.000 lei şi 5.000 de lei 1

Noul an școlar aduce mai multe modificări. Părinţii sau directorii de şcoală care refuză să semneze contractul educaţional riscă să plătească amendă între 1.000 lei şi 5.000 de lei, dacă nu semnează contractul educaţional, la intrarea elevilor în clasa pregătitoare, a V-a sau a IX-a, potrivit ROFUIP 2024. În cazul directorilor de şcoală aceştia pot face muncă în folosul comunităţii, în loc de amendă, scrie bzb.ro.

Contravenţia se constată de către persoanele care au atribuţii de control din cadrul direcţiei judeţene de învăţământ preuniversitar (fostul IŞJ) sau al Ministerului Educaţiei, „în urma sesizării formulate de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ sau de către beneficiarii primari ori părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”.

Reamintim că a fost actualizat contractul educaţional, iar părinţii au mai multe obligaţii, cum ar fi: să asigure o ţinută decentă a elevilor, să participe la şedinţele cu părinţii online sau fizic sau să-şi exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale.

Părintele e obligat să înlocuiască sau să plătească contravaloarea unui bun stricat de elev, mai scrie în contractul educaţional 2024.
O nouă precizare în contract este aceea că „orice neînţelegere dintre părţi se poate soluţiona pe cale amiabilă, în cadrul Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ”.

Noi reguli și obligații pentru elevi și profesori
Nu mai încape îndoială faptul că cea mai controversată regulă va fi introducerea camerei de detenție pentru cei care deranjează orele. Mulți se întreabă cine îi va supraveghea pe elevi, dat fiind faptul că există deja un deficit de cadre didactice. Mai mult decât atât, în multe școli nu există suficient spațiu pentru aceste clase, conform wowbiz.ro.

Mai mult decât atât, unitățile de învățământ pot adopta din această toamnă și un cod vestimentar pentru elevi.
De menționat este faptul că Ministerul Educației le-a dat undă verde în această privință.

O altă regulă contestată de mulți este aceea ca elevii să le ofere feedback profesorilor. Dascălii spun că cei cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune. De asemenea, consideră că vor fi încurajați profesorii care nu își fac treaba suficient de bine.

De asemenea, elevii își vor putea evalua lucrarea înainte de a depune o contestație, în cazul Evaluării Naționale dar și a Bacalaureatului.

Interdicție importantă pentru profesori
Noi reguli nu se adresează doar elevilor, ci și profesorilor. Mai exact, lor le va fi interzis să facă meditații cu cei cărora le predau la clasă.
Măsura se bazează pe reclamații venite fie din partea copiilor, fie din partea părinților.

Cât despre unitățile de învățământ, vor avea obligația de a publica autorizație de securitate la incendiu dar și avizul sanitar. De asemenea, li se va interzice elevilor să folosească telefoanele în timpul orelor.

Previous Story

Miliardarul brașovean Ion Țiriac, întrebat ce pensie are: „Mi-e rușine să spun, mi-e rușine să spun! Scuzați-mă”

Next Story

Brașov. „Festivalul Dovlecilor”, la Lacul Noua și Halloween Fest, în Piața Sfatului