Daune de 10.000 de euro pentru un copil accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Last Updated on septembrie 17, 2024 Daune de 10.000 de euro pentru un copil accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România” 1

Școlile și grădinițele au obligația să asigure siguranța copiilor. Orice infracțiune comisă în perimetrul școlii de către un elev cu vârsta sub 18 ani atrage răspunderea părinților, a tutorilor legali și, în egală măsură, a școlii.
Adulții nu pot fi trimiși la închisoare pentru faptele săvârșite de copiii lor, respectiv elevii lor, dar pot fi puși să plătească despăgubiri materiale, atunci când este cazul, și daune morale.

Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România. Atunci când se întâmplă o stricăciune, o daună, o faptă penală la școală, răspund părinții întotdeauna, pe motiv că nu și-au educat copilul, și răspunde și profesorul dacă nu demonstrează că a făcut totul ca să împiedice acel act.

Cu alte cuvinte, dacă elevul aleargă pe hol, iar profesorul strigă, îi cere elevului să nu mai alerge că o să se împiedice, că o să cadă, că o să lovească pe cineva, atunci profesorul scapă de răspundere pentru că și-a exercitat autoritatea, fără rezultat însă. Atunci, copilul și părinții vor trebui să plătească daune victimei.

Dar dacă eu, profesor, eram, de exemplu, atent la telefon în timpul orei și copiii în spatele clasei făceau skandenberg și unul îi rupe mâna altuia, atunci, pentru că eu nu am atribuție să mă joc, să stau pe Facebook sau pe Instagram în timpul orei, ci trebuie să fiu atent la elev, voi răspunde ca profesor pentru fapta săvârșită de elevul care era în supravegherea mea. În incinta școlii, copiii sunt sub așa-numita pază a profesorilor. Profesorii răspund de orice pagubă produc copiii la școală, în afară de cazul când demonstrează că au făcut tot ce au putut să împiedice acel act”, a explicat, pentru Libertatea, fostul judecător Cristi Danileț.

Magistratul a dat exemplu un caz aflat pe rolul instanțelor civile din Cluj, finalizat cu obligarea unui liceu particular să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro părinților unei eleve care s-a accidentat în curtea unității de învățământ.

Potrivit actelor din dosar, accidentul s-a petrecut pe 5 februarie 2020, victima fiind o fetiță înscrisă la grădinița care funcționa în cadrul colegiului privat. În timp ce se afla în curtea unității de învățământ, copilul, fiind nesupravegheat de educatoare, s-a urcat pe scara toboganului, s-a dezechilibrat și a căzut. În urma accidentului, copilul și-a fracturat umărul, având nevoie de intervenție chirurgicală și de 45 de zile de îngrijiri medicale.

Faptul că eleva era nesupravegheată de către educatoare rezultă din înregistrarea video, de unde reiese că grupa la care era înscrisă aceasta era însoţită de o singură educatoare, iar la momentul la care fetița a căzut de pe scara toboganului, educatoarea nu se afla în apropierea sa, ci era în partea opusă a curţii grădiniţei, orientată cu spatele spre tobogan.

Având în vedere că existenţa obligaţiei de supraveghere a fost dovedită prin contractul depus la dosar, instanţa a reţinut că, potrivit art. 1548 Cod civil, culpa debitorului unei obligaţii contractuale se prezumă prin simplul fapt al neexecutării, cât timp acesta nu dovedeşte faptul contrar, respectiv executarea. Astfel, ţinând seama că pârâtul nu şi-a îndeplinit obligaţia de a asigura securitatea şi siguranţa minorei în unitate şi întrucât pârâtul nu a dovedit existența unei cauze exoneratoare de răspundere, instanța reține că se prezumă culpa acesteia”, se arată în motivarea judecătorilor.

Un elev de la Colegiul de Informatică din Brașov și doi studenți de la „Transilvania”, medalii de excelență la Olimpiada internațională de meserii din Lyon
Ceremonia de premiere din cadrul Olimpiadei Internaționale de meserii WorldSkills Lyon 2024 a avut loc ieri. Cei 11 reprezentanți ai României au participat la 9 secțiuni, iar țara noastră a obținut trei medalii de excelență, două la secțiunea Mecatronică, pentru Mihai Cristian Cosma și Sebastian Ovidiu Ștefan, studenți la Facultatea Design de Produs și Mediu din cadrul Universității Transilvania, și una la secțiunea Dezvoltare web, prin Cătălin Tișcă, elev la Colegiul National de Informatică Gr. Moisil din Brașov, scrie Biz Brasov.

Olimpiada internațională de meserii îi pune la încercare pe cei mai pasionați elevi și studenți, testându-le îndemânarea, priceperea, talentul, iscusința, dar deopotrivă experiența, dexteritatea, arta, ingeniozitatea și excelența. La urma urmelor, despre aceste multe calități este vorba atunci când, cu termenul din limba engleză, vorbim despre skills.

Acesta este al doilea an consecutiv în care România obține medalii la secțiunea Mecatronică, după ce anul trecut, studenți ai aceleiași universități au obținut Medalii de Excelență la nivel european la EuroSkills la Gdańsk.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Întrecerea Gulașurilor, la Ferma de Biodiversitate Cobor

Next Story

A fost prins bărbatul care a dat foc în Parlamentul României. Tatăl individului: „Are doi copii, și-a lăsat nevasta, a plecat în Italia și s-a recăsătorit”