Last Updated on septembrie 26, 2024
Guvernul a intrat în ședință pe tema viiturii de pe Dunăre și Ciclonul Ashley. Autorităţile iau în calcul scenariul cel mai sumbru după ce ciclonul Ashley, care va lovi în acelaşi timp cu ploi torenţiale de cod roşu, a dat peste cap previziunile de până acum.
Vremea de vară nu mai ţine mult asta pentru că ciclonul Ashley ajunge şi în ţara noastră. Face deja prăpăd în Europa, plouă torenţial în zone din Franţa şi Spania, iar sâmbătă noaptea ciclonul va ajunge cel mai probabil şi în Vestul României. Acolo sunt anunţate ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.
Sâmbătă noapte, în cursul zilei de duminică şi duminică noapte ciclonul Ashley va traversa ţara spre centrul teritoriului, unde sunt anunţate cantităţi importante de apă. Muntenia şi Oltenia ar putea reprezenta zone-problemă, precum şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, anunță Observator Tv.
Șefa ANM, Elena Mateescu, a făcut declarații joi, în cadrul ședinței operative pentru analiza măsurilor necesare pe sectorul românesc al Dunării, în contextul avertizărilor meteorologice emise de specialiști. Aceasta a spus că este posibil să emită coduri roșii de ploi torențiale în zonele în care precipitațiile vor acumula 100 l/mp.
„Venim cu date noi, actualizate în această dimineață. (…) Dacă astăzi, mâine, vineri și sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem, chiar și sâmbătă, 26-33 de grade în sudul țării, situația se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbușire a regimului de temperaturi la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 de grade în partea de sud-est a țării.
Ce înseamnă acest lucru? Un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor.
De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Centrul Național de Prognoză, ANM, pe baza următoarelor date din această noapte de la 00:00 și de mâine dimineață de la ora 06:00, la ora 10:00, în cadrul Consiliului de prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest și nord-vest a țării, mă refer aici la Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei, pentru că activitatea ciclonică în Mediterană este una foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării.
(…) Probabil, cu siguranță un cod galben, având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment de până la 30-40 l/mp. Începând de duminică și până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce privește acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat, să avem zone în țară de cod galben, posibil în toată țara, și chiar și areale de cod portocaliu, așa cum anunțat în toate intervențiile. Cele mai mari cantități de 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le așteptăm, așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură.
Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore valori de peste 100 l/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de cod roșu, de tip nowcasting, fie un cod roșu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, a transmis șefa ANM, Elena Mateescu, conform Antena 3.