Last Updated on septembrie 14, 2024
Există însă și vești bune. Florinela Georgescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat pentru Adevărul ce se va întâmpla cu ciclonul Boris, în țara noastră, în următoarele zile. Ea spune că în următoarele ore, treptat, în mare parte a țării ploile vor înceta. Inclusiv în Moldova, care a fost greu încercată. Totuși, pentru zona de Sud-Vest a fost emis un cod galben, dar ploile nu ar trebui să aibă aceeași intensitate.
„Pentru noi veștile sunt bune începând cu această după-amiază, când treptat ploile vor înceta. Și va fi o pauză, mai ales pentru zona cea mai afectată, pentru Moldova. O pauză în precipitații, în această noapte și pe parcursul zilei de mâine. Dar, în același timp, din noapte, va începe din nou să plouă în partea de Sud-Vest a țării.
Este al doilea cod de avertizare pe care îl găsiți pe site. Adică, zona aceasta depresionară, Boris și familia lui, pentru că este practic o familie de cicloni care afectează Europa Centrală, rămâne activă în zonă, dar mai la vest de țara noastră. Și, în același timp, va continua să plouă în țările cele mai afectate, cele care sunt cu codul roșu astăzi, Cehia, Slovacia, Polonia. Sunt zone în care ciclonul va staționa, el este blocat în circulația lui și își va lăsa tot conținutul de umezală în acea zonă.”
Așadar, România se află acum, mai spune ea, pe extrema de Nord-Est a ciclonului. „Noi suntem pe extrema nord-estică”, a rezumat experta.
Florinela Georgescu spune că astfel de fenomene, deși nu au loc foarte des, se înregistrează de obicei la trecerea dinspre vară spre toamnă:
„Noi am văzut temperaturi foarte ridicate, inclusiv ieri. Mult mai ridicate decât ar fi normal pentru jumătatea lunii septembrie. Și ca urmare, odată cu pătrunderea aceasta de aer rece în straturile superioare, au fost condiții pentru generarea fenomenelor de instabilitate mai puternică, cu ploi foarte abundante, așa cum am văzut.
Nu se întâmplă foarte des, sunt cantități foarte mari înregistrate în această noapte în unele părți din Moldova. Deci e ceva nu se întâmplă foarte des, dar se mai întâmplă la trecerea dinspre sezonul de vară spre cel de toamnă.”
La ce să ne așteptăm
Ea a răspuns și la întrebarea care stă pe buzele multor români, care și-ar dori o toamnă lungă și călduroasă.
„Proabil vor mai crește puțin temperaturile, săptămâna viitoare. Dar ne vom opri la valori normale pentru această perioadă, adică nu mai mult de 25-27 grade”, a încheiat Florinela Georgescu.
Copaci doborâţi de rafalele de vânt, şi inundaţii, în mai multe localităţi din Argeş
Vijelia a provocat pagube importante în Piteşti. Mai multe străzi au fost blocate după ce rafalele de vânt au rupt crengi sau au doborât copaci. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru îndepărtarea copacilor smulşi sau dezrădăcinaţi în cartiere precum Războieni, Exerciţiu, Trivale, sau Craiovei. Pe strada Exerciţiu, a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea unor elemente desprinse de pe faţada unui bloc, care puneau în pericol siguranţa trecătorilor, scrie Libertatea.
Inundații în Galați. Comuna Pechea e acoperită de ape
Judeţul Galaţi a fost cel mai afectat de ploile abundente aduse de ciclonul Boris, iar printre localităţile afectate se numără şi comuna Pechea, care a fost acoperită de ape.
Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma viiturilor din judeţul Galaţi a ajuns la 4. Conform ISU Galaţi, au fost surprinse de viituri şi nu au putut fi salvate 4 victime: un bărbat din localitatea Pechea, un bărbat din localitatea Drăguşeni, o femeie de 86 ani din Costache Negri şi o femeie de 75 ani din Corod.
„În urma precipitațiilor puternice din noaptea trecută, comunele Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Corod se confruntă cu inundații severe, lăsând multe case afectate și locuitori în dificultate”, anunţă presa locală, conform Libertatea.