Brașov. Încă două piste pentru biciclete. Răcădău – Mall AFI şi Făget – Griviţei – Mihai Viteazul

Last Updated on septembrie 12, 2024 Brașov. Încă două piste pentru biciclete. Răcădău - Mall AFI şi Făget - Griviţei - Mihai Viteazul 1

Primăria Brașov anunță că a început demersurile pentru construcția a două noi piste de biciclete. Pe lângă proiectul major al Municipalității, Calea verde, primăria continuă și proiectele care conectează această axă principală de transport velo cu restul cartierelor, astfel încât întregul oraș să fie conectat prin piste pentru biciclete.

„Continuăm proiectele de amenajare a infrastructurii necesare pentru sistemele de transport prietenoase cu mediul. Am demarat procedurile de achiziție pentru două dintre pistele pentru biciclete pe care Brașovul le va avea în anii următori și care vor transforma profund orașul nostru din punct de vedere al mobilității.

Cele două piste vor lega Valea Cetății cu centrul civic, precum și zona Făget cu str. Mihai Viteazu, până la Ceasu’ Rău, completând Calea Verde. În paralel lucrăm la documentația necesară pentru a putea depune spre finanțare Calea Verde, dar și cu celelalte trasee, atât cele prin POR (Planul Operațional Regional, n.r.), cât și cu cele pentru care am obținut finanțare prin PNRR. Astfel, avem toate șansele ca în următorii ani să ne îndeplinim obiectivul stabilit prin Masterplanul velo, acela ca brașovenii să aibă la mai puțin 250 de metri de locuință o pistă pentru biciclete”, a declarat primarul Allen Coliban.

1. Traseu Răcădău – Mall AFI
Proiectul prevede construirea unui traseu destinat traficului pietonal și cu bicicleta ce va asigura conexiunea dintre zona de Pietonal Răcădău, Parcul Trandafirilor, Magnolia Shopping Center, AFI Brașov, Centrul Civic, Calea București.

Această infrastructură integrată pentru ciclism și trafic pietonal va avea o lungime cumulată de 4,4 km și va desfășura pe următoarele trasee:
Tronson I: zona Pietonal Răcădău – str. Mureșului: str. Tâmpei, str. Padina, str. Vârful cu Dor, str. Crișului, str. Someșului, str. Mureșului;
Tronson II: str. Carpaților – Calea București: str. Vasile Alecsandri, str. Carpaților; b-dul Muncii, str. Carpaților, Calea București;
Tronson III: zona AFI Brașov-Centrul Civic inel: Calea București, str. Nicolae Titulescu, str. Castanilor.

2. Traseu Făget – Griviței – Mihai Viteazul
Traseul Făget – Griviței – Mihai Viteazul a fost analizat prin prisma a două scenarii: pe str. Vulcan și pe str. Codrul Cosminului. Varianta optimă aleasă a fost str. Vulcan, întrucât str. Codrul Cosminului este o arteră de legătură între două străzi de categorie superioară: 13 Decembrie și Griviței. Astfel, se reduce aglomerarea intersecțiilor 13 Decembrie-Aurel Vlaicu-Bulevardul Gării și Griviței-Aurel Vlaicu-Plevnei.

Acest traseu are o lungime de aproximativ 1,5 km, și continuă pista de pe Bd. Gării din Calea Verde / POR Traseul 1 și o conectează de pista aflată în proiectare de pe str. Mihai Viteazul.

Traseul va fi amenajat prin ocuparea unei benzi de circulație cu pistă de biciclete și transformând str. Vulcan, str. Călugăreni și o parte din str. Vasile Cârlova în străzi cu sens unic.

Execuția traseului va fi coordonată cu proiectul Calea Verde, tronsonul Bd. Gării între Gara Brașov și Făget (intersecția între Bd. 13 Decembrie și Bd. Gării).

Beneficiile mersului pe bicicletă asupra sănătății
Printre altele, mersul pe bicicletă este recomandat deoarece are un impact redus asupra corpului. Forțează mai puțin organismul și se asociază cu mai puține accidente și vătămări decât majoritatea tipurilor de exerciții fizice. La avantaje mai putem adăuga că lucrează toate grupele majore de mușchi și nu necesită un nivel ridicat de aptitudine fizică.

„Green Report” a stat de vorbă cu mai mulți medici pentru a afla care sunt argumentele științifice în favoarea folosirii bicicletei mai des în viața de zi cu zi.

Mersul pe bicicletă este în principiu o activitate aerobică, ce implică de asemenea inima, vasele de sânge și plămânii. În timpul efortului respirația devine mai profundă, apare creșterea temperaturii corpului, transpirație și perspirație, ceea ce duce în final la îmbunătățirea nivelului general al formei fizice”, explică Alexandra Ionicioiu, medic primar de medicină internă.

Advertisements
Previous Story

6 copii au furat mașina mamei unuia dintre ei și au condus-o pe rând. Toată aventura s-a încheiat cu un accident

Next Story

Urşii de pe Transfăgărăşan, mutați în sanctuarul de la Zărneşti. Capcane cu dulciuri şi mâncare de câini pregătite special pentru ei