Brașov. Concert Budapest Gypsy Symphony Orchestra, sâmbătă, în Piața Sfatului

Last Updated on septembrie 19, 2024 Brașov. Concert Budapest Gypsy Symphony Orchestra, sâmbătă, în Piața Sfatului 1

Evenimentul care a început pe 15 septembrie se va încheia duminică, pe 22 septembrie. Însă, zilele acestea vom avea parte de multe concerte și activități în aer liber.

Sâmbătă, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Brașov “Țara Bârsei”, în Piața Sfatului va avea loc un concert special susținut de Budapest Gypsy Symphony Orchestra, care are 100 de membri, scrie Radio România Brasov.

Spectacolul va începe de la ora 19:30. Orchestra a fost înființată în 1985 și este, și astăzi, cea mai mare orchestră țigănească din lume. Membrii ansamblului au învățat încă din copilărie modul deosebit în care interpretează melodiile și cu care cucerește, de decenii întregi și generație cu generație, publicul din întreaga lume. Sonoritatea și orchestrarea lucrărilor pe care le interpretează sunt unice și inconfundabile.

Fiecare membru al trupei este un muzician versatil și priceput, astfel că interpretează excelent orice gen muzical. În repertoriul bogat al orchestrei se regăsesc, printre altele, opere de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss, cântece de operetă și cântece populare, piese țigănești maghiare tradiționale. Cântă atât în versiunea de cameră, cât și ca formație mare de orchestră simfonică.

De-a lungul timpului au urcat pe scenă în întreaga lume și au susținut peste o mie de concerte în orașe din Africa, America, Asia, Australia și Europa. Trupa cu o bogată istorie a obținut în 2002 Premiul pentru Patrimoniul Maghiar și a ajuns, în același an, și în Cartea Recordurilor Guinness, totodată începând cu 2014 poate folosi și titlul de „Hungarikum” datorită „activității artistice de înaltă calitate și a eforturilor de păstrare a tradiției, precum și renumelui mondial al trupei”.

Acest titlu denotă o valoare demnă de a fi distinsă și evidențiată, o realizare de vârf prin caracteristica, unicitatea și calitatea sa. Această valoare este păstrată și îngrijită de orchestră în fiecare zi, iar în lumina acestor fapte, putem spune că activitatea artistică tradițională a trupei de 100 de membri reprezintă o valoare inestimabilă și inegalabilă în lume. Tocmai de aceea, nu ratați concertul lor, aceasta fiind una dintre rarele ocazii în care publicul îi poate vedea la Brașov.

În anul 2000 au câștigat Premiul Patrimoniului Maghiar, în același an în care au fost incluși în Cartea Recordurilor Guinness, scrie Adevarul.

Previous Story

Elevii fentează regula care interzice telefonul mobil la şcoală. Director: „Excluşi pentru 1.200 cât sunt ei la liceu, să îi pot asigura, logistic nu se poate, nu am nici unde, nici personal”

Next Story

Pompierii braşoveni detaşaţi în zona inundaţă. Au salvat un căţel dintre dărâmături