Last Updated on septembrie 5, 2024
Cum vacanţa de vară a trecut, în mare măsură, iar elevii se pregătesc pentru startul unui nou an şcolar, suntem convinşi că cei mai mulţi dintre ei se gândesc, deja, unde ar putea petrece vacanţa de iarnă şi trecerea dintre ani.
Conform calendarului în vigoare, anul acesta sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie, respectiv într-o zi de miercuri. Iar cum angajaţii primesc cel puţin două zile libere legale de Crăciun, ei le-ar putea lega, chiar şi printr-o punte, de weekendul 28-29 decembrie, scrie Observator TV.
Conform calendarului propus pentru anul şcolar 2024-2025, vacanţa de iarnă a elevilor începe sâmbătă, 21 decembrie, elevii urmând să se bucure de mai mult de două săptămâni de pauză înainte să înceapă modulul 3 de cursuri, în ianuarie 2025.
S-a stabilit o astfel de structură a vacanţei de iarnă pentru că ea trebuie să includă atât zilele oferite ca zile libere de Crăciun, cât şi zilele oferite ca zile libere de Anul Nou, de Bobotează şi de Sfântul Ioan Botezătorul.
Pentru angajaţi, vacanţa de Crăciun 2024 ar putea veni cu mai multe zile libere decât de obicei
Marea surpriză în ceea ce priveşte vacanţa de Crăciun 2024 este când vorbim despre vacanţa angajaţilor. Asta pentru că strucutura calendarului este de aşa natură, în acest an, încât angajaţii ar putea ajunge să se bucure de mai multe zile libere decât de obicei, chiar dacă există riscul ca anumite zile libere să fie recuperate după aceea, în ianuarie 2025, sub o formă sau alta.
Vorbim despre posibilitatea de a lega zilele libere legale de Crăciun cu weekendul 28-29 decembrie 2024, dar şi de legarea perioadei 1-7 ianuarie 2025, în condiţiile în care 1 şi 2 ianuarie sunt zile libere legale de Anul Nou şi pică miercuri şi joi, iar weekendul 4-5 ianuarie 2025 este urmat de alte două zile libere legale, 6 ianuarie, Boboteaza, şi 7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul.
Părinții trebuie să plătească pentru lucrurile distruse de copiii lor la școală
În noul regulament de organizare și funcționare al școlilor sunt prevăzute o serie de obligații pentru părinți.
Ei trebuie să asigure elevilor o ținută decentă și să participe la ședințele cu părinții.
În plus, părinții vor trebui să plătească orice daune pe care copiii lor le fac asupra mobilierului școlii, notează Edupedu.ro.
Conform noilor reguli, părinții trebuie să își exprime acordul cu privire la acordarea serviciilor de consiliere școlară elevului, în situațiile prevăzute de cadrul legal.
Părinții care nu vor să semneze „contractul educațional al elevului”, în care sunt incluse aceste obligații pot primi amendă de până la 5.000 de lei.
Elevii care deranjează orele, trimiși în altă sală
O altă noutate cu care vine anul școlar 2024-2025 este aceea că elevii care vor deranja orele de curs vor putea fi trimiși într-o altă sală de clasă, unde vor fi supravegheați de un alt profesor până la finalizarea orei de curs, conform noii reglementări din Statutul Elevului.
Această prevedere a fost criticată în spațiul public, iar unele voci au acuzat Ministerul Educației că introduce „camerele de detenție”.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a punctat că prevederea are titlu opțional și depinde de școli dacă vor implementa astfel de măsuri sau nu.