Last Updated on septembrie 5, 2024
Zeci de mii de pensionari vor avea veniturile înghețate după recalculare. În același timp, Casa Națională de Pensii anunță că a crescut numărul pensionarilor speciali, la aproape 12.000 de beneficiari. Cea mai mare pensie de serviciu depășește 25.000 lei.
Însă există şi pensionari care au avut de reclamat faptul că au primit prea mulţi bani în decizia de recalculare. Este cazul domnului Alexandrescu care a venit dis-de-dimineața la Casa de Pensii din București. El spune că a avut o sumă prea mare în decizia de recalculare și a cerut revizuirea.
„Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi”, a spus, pentru Antena 3 CNN, pensionarul.
Între timp, 60.000 de pensionari au cerut explicații zilele acesteia, iar aproape 3000 de decizii vor fi revizuite. Cel mai des printre erorile găsite la cei care au făcut cereri de recalculare este un stagiu de cotizare mai mic.
„Am venit să depună cerere pentru vechimea. Nu mi s-a calculat armata în decizie”, spune un alt pensionar.
„Am ieșit anticipat, mai am doi ani, am 63 de ani şi se iese cu penalizare. Am avut o penalizare de 300 lei la decizia trecută și acum s-a dublat penalizarea, deci am 600 lei și plus. Plus că nu ies socotelile, nu sunt ani…”, mai spune cineva.
O altă femeie a venit pentru pensia soțului. A primit decizia de recalculare acum câteva zile în creștere. Un șoc a avut când a primit talonul cu o sumă mult mai mică.
„Nu corespunde în talon nici măcar numărul de puncte. E mai mic cu 1.000 de lei şi ceva și ceva și ceva de lei mai puțin pe noul talon, pe noul talon față de pensia recalculată”, spune femeia.
Cei care aşteaptă pensia din străinătate se lovesc de birocraţie
Un alt bărbat care a lucrat și în Italia așteaptă de doi ani să primească și pensia de acolo, dar se lovește de multă birocrație. Nici de venitul luat în România nu este mulțumit.
„Nu mi se pare normal pentru că e dreptul meu, dar ei mă plimbă de la Ana la Caiafa. Cum m-a ținut și aici când m-a dat pensia pe România, m-a ținut vreo 3-4 ani de zile.
Este aglomerat zilele acestea și la ghișeele unde se depun acte pentru mica recalculare.
„Sporurile nepermanente care la mine sunt trecute în carnetul de muncă, dar nu mi le-au luat în considerare. Şi atunci trebuie să venim să facem aici coadă”, mai spune o femeie.
Pensiile recalculate se livrează prin poștă până pe 15 septembrie, iar pe 12 se virează banii pe carduri.
S-au trezit cu sute de lei în minus la pensii, după recalculare. Foşti mineri şi siderurgişti au protestat în Maramureş şi Hunedoara: „Mi-o tăiat de pe hârtie”
După zeci de ani de muncă, după recalculare, seniorii din judeţul Maramureş s-au trezit cu sute de lei în minus pe deciziile aduse de poştaşi.
Motiv pentru care foştii mineri au decis să iasă în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea, scrie Observator TV.
Protestatar: 37 de ani şi mi-o tăiat 400 şi nu mi-o băgat 18 ani, mi-o tăiat de pe hârtie.
Florin Hossu, președinte Cartel Alfa Maramureș: Nu rugăm, obligăm Guvernul României să se gândească la ceea ce vor face în continuare pentru că la solicitarea minerilor vom face programe zi de zi de întâlnifre a minerilor în faţa partidelor politice.
Protestul a început în faţa Casei de Pensii a judeţului Maramureş. După ce au scandat în faţa instituţiei, seniorii au plecat spre sediile PSD şi PNL, dar şi la Prefectură.
Foşti siderurgişti au protestat în Hunedoara
Şi aici, foşti siderugişti au ieşit în stradă, nemulţumiţi de deciziile primite.
Protestatar: Mi-a calculat 3.700. 700 mi-au furat din pensie. Iar unui coleg de servici care a ieşit mult mai devreme la pensie, în 2014, el e aproape similar cu mine, e o diferenţă de un an de zile. 6 luni de zile a muncit mai mult. Domnul a avut o pensie de 3.276, i-a făcut 4.564.