Surse: S-a extins ancheta în dosarul Pantelimon: alte cinci morți suspecte verificate de procurori

Last Updated on august 13, 2024 Surse: S-a extins ancheta în dosarul Pantelimon: alte cinci morți suspecte verificate de procurori 1

Mai mulți medici au aflat cu uimire în aceste zile că nu au drept de moarte asupra pacienților, trebuie să încerce să-i țină în viață. Că nu ei decid dacă unui pacient trebuie să i se întrerupă tratamentul. Ei bănuiau ceva, de asta și falsificau foile de observație ale pacienților. Medicii de la spitalele de stat nu au voie să întrerupă tratamentele, chiar dacă sunt scumpe, pentru că pacienții au cotizat zeci de ani la sistemul de sănătate. Și nu poți să-i spui unui pacient care a plătit poate sute de mii de lei în timpul vieții, că la sfârșit, el nu mai este „rentabil” pentru spital. La spitalele de private este o altă poveste. Familiei, pacientului, i se aduc la cunoștință costul tratamentului și ei decid dacă vor să mai plătească sau nu!

Șefa secției de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon va fi audiată azi la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, procurorii au extins ancheta în dosarul Pantelimon. Alte cinci morți suspecte vor fi verificate dacă au sau nu legătură cu acuzațiile de crimă cu premeditare formulate deja împotriva a doi medici, au mai precizat sursele citate. Potrivit acestora, verificările nu includ procedura de dezhumare, ci vor fi analizate rapoartele de necropsie deja întocmite.

CTP, despre solidarizarea Colegiului Medicilor cu doctorițele de la Spitalul Pantelimon: „Presupune că au niște cadavre ascunse prin dulapuri”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacționat, pe pagina sa de Facebook, la poziționarea Colegiului Medicilor și a Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă de partea doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, arestate în cazul morților suspecte din această unitate medicală.

În postarea intitulată „Ce se ascunde sub halatul alb”, Cristian Tudor Popescu a criticat faptul că medicii „vor să fie judecați tot de doctori”, în condițiile în care este vorba despre morți „în condiții cât se poate de dubioase”.

„Ce mi se pare la fel de înspăimântător ca posibila vinovăție ucigașă cu premeditare a doctorițelor de la spitalul Sf. Pantelimon este poziția Colegiului Medicilor și a organizației medicilor ATI de a împiedica cercetarea zișilor medici de către procurori. Când e vorba de morți în condiții cât se poate de dubioase, văd că doctorii vor să fie investigați și judecați tot de doctori, căci procurorii nu se pricep la medicină”, a transmis Cristian Tudor Popescu.

„În cursul investigațiilor, oamenii legii pot să apeleze, după caz, la organe de expertiză autorizate în domeniul în care are loc ancheta. La fel, și cei acuzați. Dar când e vorba de vieți omenești, cum să împiedici intervenția Poliției și Procuraturii? Nu-mi pot reprima gândul că o astfel de atitudine a breslei doctorilor presupune că au niște cadavre ascunse prin dulapuri…”, a continuat Cristian Tudor Popescu.

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, pentru omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Ele sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea cu intenție a dozei de Noradrenalină.
Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a contrazis Parchetul, spunând că „nu poate vorba de crimă premeditare” și prezintă explicaţii despre utilizarea noradrenalinei.

O asistentă de la SF Pantelimon vorbește și despre alți medici, inclusiv din alte spitale, care „grăbesc decesele pacienților prin modificarea ratei noradrenalinei”

Prin acest referat, procurorii au cerut arestarea celor două doctorițe ATI pentru uciderea unui singur pacient. Procurorii susțin însă că mai mulți pacienți au fost omorâți la fel, dar recunosc că au reușit, până acum, să reconstituie cu probe cazul uciderii unui pacient de 54 de ani.

În plus, în document, apare ideea că uciderea pacienților „de lăsat”, cum sunt numiți aceștia în dialogurile din Spitalul Sf. Pantelimon, nu era monopolul acestor două cadre medicale.

Potrivit declaraţiei sale, asistenta G „a mai întâlnit un medic care practica acest mod de grăbire a deceselor pacienților prin modificarea ratei noradrenalinei, pe nume dr. PV, dar care nu mai lucrează pe secția lor sau în Spitalul Pantelimon”. Asistenta care a făcut declarația este un cadru de conducere.

Declarația sa consemnată de Parchet este foarte gravă, iar HotNews a ales să nu publice numele medicului invocat, pentru că nu există nicio altă probă. De altfel, medicul pomenit, un bărbat, nici nu a fost inculpat de către procurori.

Dar mai există încă un medic, o femeie, dr. MA, care „doar făcea ocazional gărzi pe secția ATI” și despre care asistentele spun că avea și ea același mod de operare, condamnându-i practic pe pacienți prin scăderea premeditată a dozei de noradrenalină. Cu precizarea că, spre deosebire de MM, „doamna cu coasa”, doctorița care făcea numai gărzi nu supraveghea ca ordinele sale de scădere a dozei de noradrenalină să fie aplicate.

Aceeași asistentă G a precizat că, „spre deosebire de inculpata MM, care verifică repetat ca actele sale să fie duse la îndeplinire, inculpata PM și chiar dr. MA nu urmăresc până la final ce fac asistenţii sau dacă intervine într-un timp scurt decesul pacientului respectiv. Din acest motiv, este mai ușor să ţină pacienții în viață pe turele ultimelor două decât pe tura inculpatei MM. Dr. MA nu lucra la Spitalul Pantelimon, ci doar făcea ocazional gărzi pe secția ATI. Aceasta lucra la spitalul L”.

Nici MA nu a fost inculpată de procurori.

Mărturia soţiei pacientului de 54 de ani care a murit la Sf. Pantelimon: „Atât mi-a zis: «ia-mă acasă!»”
Soţia lui Marian, pacientul de 54 de ani despre care procurorii spun că a murit pe 4 aprilie prin scăderea cu intenție a dozei de Noradrenalină la Spitalul Pantelimon, a povestit pentru Observator cum s-a stins soțul ei, sub îngrijirea celor două doctoriţe care acum sunt arestate pentru omor cu premeditare și tentativă de omor.

Femeia a declarat soţul ei era foarte bolnav, avea probleme cu inima, însă, la internare, era stabil. După 3 zile state în salon, situaţia s-a înrăutăţit și a fost băgat pe ATI, scrie Libertatea.

„Când a venit salvarea să îl ia era ok, între timp s-a agravat, a intrat la Terapie Intensivă, trei zile mi-a stat în comă. Când a ieşit din comă nu vorbea concet, dar vorbea prin semne. Când mă duceam lângă el ştia, mă ţinea de mână, începea să plângă (…)”, a povestit Luminiţa Militaru, soţia pacientului decedat.

Femeia a mai spus că moartea soțului ei i s-a părut „ceva foarte, aşa, dintr-odată”, iar înainte de deces i-a spus că-și dorește să-l ia acasă.

„Cu o zi înainte am fost la el, vorbeam, mă strângea de mână şi a doua zi când m-am dus, l-am găsit singur într-o cameră, nu l-am recunoscut. Lu’ mami i-a zis să îl luăm acasă, atâta tot. «Mami, ia-mă acasă» a zis. Am vrut să îl luăm, dar nu a mai apucat să ajungă acasă. Nu mai rezolvăm nimic. El e mort”, a mai spus soţia pacientului decedat.

„El era unul dintre pacienţii scrişi pe listă, asta am înţeles. Ne spuneau că nu are şanse, că să vedem… Atât mi-a zis: «ia-mă acasă»! Când ne-am dus la morgă erau vreo 5-6 care muriseră în ziua respectivă”, a mai spus femeia.

Previous Story

Un șofer a spart cu pumnul parbrizul unei mașini, după ce o şoferiţă la semafor i-a atras atenţia că a greşit în trafic

Next Story

O franțuzoaică de 21 de ani s-a îmbătat și a condus o trotinetă electrică. Acum este cercetată penal după ce a căzut cu trotineta