Stenograme. Cum procedau doctorițele, acuzate de omor calificat. Pe hârtie totul era bine

Last Updated on august 9, 2024 Stenograme. Cum procedau doctorițele, acuzate de omor calificat. Pe hârtie totul era bine 1

Două doctorițe sunt acuzate că au redus medicamentația pacienților iar în hârtii scriau valorile normale care trebuiau administrate. Referatul procurorilor în cazul Sf. Pantelimon, pe baza căruia judecătorii au hotărât arestarea celor două doctore ATI, este în posesia HotNews.

Pe hârtie totul era bine
Pe fișele de observație ale pacienților totul era în regulă: scria că niciodată nu s-a coborât brusc nivelul de noradrenalină, ceea ce ar fi fost periculos pentru viața acestora, conform expertizei făcute de INML pentru Parchet.
Dar procurorii căutau datele care să arate câtă noradrenalină a fost administrată în realitate, nu pe hârtie.

„Doamna cu coasa” a sunat-o pe colega sa
În acel moment, la ora 17:38, pe 12 aprilie, doctorița în vârstă de 33 de ani despre care procurorii spun că era cunoscută în secție drept „Doamna cu coasa” o sună pe colega sa ca să vadă cum a decurs interacțiunea dintre procurori și personalul medical de la ATI și când urmează să fie audiată. „Doamna cu coasa” era poreclită astfel, afirmă procurorii, pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin „provocarea decesului persoanelor”.

Dr. PM: Alo?
Dr. MM („Doamna cu coasa”): Când au venit? Acuma?

PM: Ăă, cred că 30-40 de minute.
MM: Așa.

PM: Ș-au luat întâi, au luat numele tuturor asistentelor de pe tură, le-a făcut citație la ăștia mai vechi…
MM: Îhî.

PM: …și infirmierelor, â…care erau mai vechi.
MM: Îhî.

PM: Primele și în următoarele zile a zis că or să urmeze tot, tot așa pe rând și că doctorii vor fi luni chemați cu citație. Nu e și îți face acolo ad-hoc o citație.
MM: Ok. Și citația o să vină la spital?

PM: Nu, vin ei și tu o completezi acolo, îți completează el, nu știu, îți dă o foaie oficială. N-am stat să asist gen la tot bâlciu’ că…nu era ok. A cerut să vină medicul de gardă și restul personalului.

(***)

MM: Și pentru când ca dată?
PM: Ăă.

MM: Pentru luni, pentru marți?
PM: Nu știu, nu știu, nu știu că n-am, n-am, n-am auzit, n-am, n-am, nu puteam. Ți-am zis, am creieru-n menghină. Ideea e că a venit, â, în camera de gardă, a venit, â, zi… asta, Ana, Ana Crețu care credeam noi că e de fapt o altă ș-a început să plângă, să spună ce-au întrebat-o acolo. Au zis că au filmări…

MM: Nu mai zice, nu mai zice! Ăă, cred că trec să mâncăm ceva diseară.
PM: Bine. Aa, ar fi minunat! Bine.

MM: Pa!
PM: Pup!

Procurorii consemnează: „Se constată că în momentul în care PM deschide subiectul probelor care se găsesc la dosar și ce au declarat primele martore audiate, MM îi spune să se oprească și o invită să se întâlnească în data de 12.04.2024 seara pentru a discuta față în față, evitând continuarea discuției la telefon”.

Cele două doctoriţe sunt acuzate de omor calificat şi tentativă de omor calificat şi suspecte în ancheta în care se verifică decesul a 17 pacienţi internaţi în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon. Procurorii au adus în fața magistraţilor probe pentru unul dintre cazuri: un pacient de 54 de ani, conform Stirile Pro Tv.

Alexandru Anghel, procuror Parchetul Tribunalului București: „În prima fază, decesul nu a survenit pentru că o asistentă a suplinit lipsa noradrenalinei prin perfuzie. A susţinut ideea de reducere voluntară a dozei de noradrenalină, în condiţiile în care tensiunea pacienţilor era una mică, reducerea dozei echivala cu uciderea lor. Reducea doza, dar scriptic ea rămânea ridicată. În foaie era tot 20 mg. Medicii făceau reducerea, asistenţii nu îndrăzneau să umble, ci lăsau injectomatul la valoare, dar suplineau prin perfuzie, ca să ţină pacienţii în viaţă. Considerau că unii pacienţii erau de lăsat… e o formă de omor nemascat.”

Dovadă, la dosar au fost anexate înregistrările injectomatului cu care i-au fost administrate dozele pacientului de 54 de ani. Dar şi discuţia dintre doi angajaţi ai spitalului, care constatau exact aceleaşi nereguli.

Angajat 1:„Și 20 sunt de joi până duminică?”
Angajat 2: „Până sâmbătă dimineaţa.”
Angajat 1: „La toţi le-au făcut acelaşi lucru cu noradrenalina, le-a scăzut-o.”
Angajat 2: „Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecţionat mesajele… în 7 patul 1 , în 7 patul … la aia, la toţi le-a modificat noradrenalina”

Angajat 1: „Le-a modificat și la alții le-a pus ser în loc de noradrenalină.”
Angajat 2: „Şi la alţii ser, în loc de noradrenalină. Da, da şi ne spune în foaie treceţi cu 20 sau cu 15 şi să îi meargă cu 1.”
Angajat 2: „De exemplu, ei ne-au dat cu 1, da?”
Angajat 1: „Da.”
Angajat 1: „Când a venit ora de vizită, de la 12-13, am dat-o înapoi la 15, la 10, cât era la pacient, că familiile, poate sunt unii care poate se uită, că ei nu ştiu despre ce e vorba, dar să ştiţi că se uită acolo.”

După începerea anchetei la Spitalul Pantelimon, directoarea de îngrijiri, Camelia Stamatoiu, cea care a dezvăluit posibila ucidere a celor 17 pacienți de la Pantelimon, a fost concediată. Surse din spital susţin că decizia a fost luată de comisia care a constatat că nu mai venea la serviciu și și-ar fi prelungit concediile medicale și de odihnă.

Pe de altă parte, unii specialiști în anestezie și terapie intensivă le iau apărarea celor două doctorițe care ar fi procedat, susţin ei, conform protocoalelor și ghidurilor medicale.

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI: „Acele viteze care sunt specificate în referat erau doze mamut 15-20 ml pe oră, și s-a revenit la doza de întreținere uzuală. toate ghidurile și toate lucrările științifice spun că trebuie să revii. Din păcate, justiția din România, nu sunt admiși experți medical cu formație judiciară.”

Bogdan Socea, manager Spitalul Pantelimon: „Sunt şocat, sunt nişte acuzaţii fără precedent.”

Reporter: „Era secţia atât de aglomerată încât să fie nevoie ?”

Bogdan Socea: „Nu era aglomerată, erau doi pacienţi în aşteptare, dar nimic nu justifică o astfel de acțiune.”

În urma reținerilor celor două doctorițe, joi dimineaţa, cadrele medicale din secţia ATI a Spitalului Pantelimon au intrat în grevă spontană, şi pentru 8 ore operaţiile a 10 pacienţi au fost amânate. Cadrele medicale au ameninţat că îşi vor da demisia în bloc.

Dr. Florina Pompilian – șefa secției ATI Sf. Pantelimon: „Presiunea e foarte mare, a fost oricum foarte mare, dar acum a explodat ,e inadmisibil să se facă public, să vadă o ţară ca noi avem nişte doctoriţe criminale, de ce ? S-a terminat procesul cumva şi nu ştim noi, e inadmisibil, e o specialitate care salveaza vieţi”.

Previous Story

Asistenta despre doctorița acuzată de omor: Alegea cine trebuie să moară

Next Story

Aterizare impresionantă la Aeroportul Braşov: o aeronavă de tip Airbus A400M-180