Last Updated on august 22, 2024
Agențiile de turism dau o mână de ajutor la uciderea lentă a urșilor. Vând excursii străinilor excursii pentru o experienţă de tipul „Safari cu urşi”, pe Transfăgărăşan.
Turiştii străini veniţi în România sunt cei care ar putea gusta o astfel de experienţă, care durează 12 ore şi costă peste o sută de dolari pentru un adult: „Safari cu urşi lângă Cetatea Poenari”.
„Descoperiţi frumuseţea drumului de munte Transfăgărăşan, chiar dacă nu aveţi propria maşină, în acest tur cu un grup mic din Bucureşti. Înainte de a ajunge pe celebrul drum, vă veţi opri pe drum la Cetatea Poenari pentru a afla istoria acesteia cu Vlad Ţepeş. În munţi, veţi opri la punctele de vedere panoramice şi o să vizitaţi Barajul Vidraru şi Lacul Vidraru. Există o limită de şapte pasageri în acest tur în grup mic.”, sună anunţul de pe Tripadvisor, conform bzb.ro.
„Vă garantăm că veţi vedea urşi bruni sălbatici, din mai până în octombrie”, susţin organizatorii. „Pe drum vom întâlni urşi bruni sălbatici”, mai spun ei.
Nu este singurul anunţ pentru o astfel de experienţă de pe motorul de căutare TripAdvisor.
Turiştii străini, entuziasmaţi de ce văd
Preţul porneşte de la 44 de dolari , în jur de 200 de lei, şi poate ajunge la peste 100 de dolari. De exemplu, pentru luna august, un astfel de tur costă 112 dolari, adică puţin peste 500 de lei.
„Un urs hrănit, e un urs mort”
Prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, avertizează că noua atracţie turistică este periculoasă.
„E o mare prostie, un urs hrănit, e un urs mort. Se obişnuieşte cu omul, e habituat, pe urmă vrea să ia mâncarea de la om când îl vede şi atacă oameni. Turiştii n-au ce căuta să dea de mâncare la urşi, să se dea jos şi să îi fotografieze. Se pun singurii în pericol, e o idioţenie enormă. Ar trebui amendaţi de Jandarmerie inclusiv cei care vând astfel de pachete. Jandarmeria ar trebui să îi amendeze, trebuie să dea amenzi, dar a dat Direcţiei Silvice că nu le dă mâncare, deşi Ministerul Mediului le-a spus să nu le dea de mâncare pentru a nu-i habitua, pentru a nu se înmulţi şi mai mult.”, a declarat Ovidiu Ionescu
Urşii vor asocia oamenii cu hrana, aşa cum se întâmplă deja. „Îi învaţă că omul este o sursă de hrană şi se va duce către om să-şi ia hrană, el ştie că omul îi dă de mâncare şi atunci, mai devreme sau mai târziu, va ataca un om şi va trebui să fie împuşcat. Cei care hrănesc urşii, pun în pericol şi oamenii, dar practic condamnă la moarte şi urşii.”, adaugă specialistul.
Turiști pe Transfăgărășan, speriați de o ursoaică cu pui
În ciuda unor cazuri intens mediatizate, în care urșii au atacat și chiar au ucis oameni, turiștii care se întâlnesc cu urșii pe drumurile de munte par să nu conștientizeze riscurile pe care le reprezintă aceste animale.
Cu atât mai mult în cazul petrecut sâmbătă pe Transfăgărășan, unde a fost vorba de o ursoaică cu pui, practic situația în care aceste animale sunt cele mai agresive. În imaginile publicate de Digi24 se poate observa cum patru turiști se apropie la doar câțiva metri de ursoaica cu pui.
În timp ce unii dintre aceștia încearcă să-și facă selfiuri cu animalul cu pui se poate observa cum unul dintre turiști îi aruncă o bucată de mâncare. Este momentul în care animalul reacționează agresiv și se îndreaptă spre oamenii care o iau imediat la fugă.
Potrivit sursei citate, deși legea interzice hrănirea urșilor, întâlnirea cu animalele sălbatice este chiar promovată de agențiile de turism care promit turiștilor „Safari pe Transfăgărășan cu urși”. Așa cum acest incident a demonstrat, animalele rămân impredictibile, și pot reacționa agresiv în orice moment.