Last Updated on august 26, 2024
Curg plângerile proprietarilor de hoteluri și pensiuni din Poiana Brașov pe motiv de urși. Mulți urși. Însă proprietarii de hoteluri nu au luat minime măsuri: pubele anti urs, garduri electrice. Practic, hotelurile invită urșii la masă iar apoi proprietarii se plâng că sunt prea mulți urși în stațiune. Administratorii din turism spun că pericolul animalelor sălbatice a ajuns la un nivel inacceptabil, fără precedent în stațiune și cer autorităților măsuri rapide, pentru ca turiștii și localnicii să fie în siguranță.
Camerele de supraveghere ale unei pensiuni din centrul staţiunii Poiana Braşov filmează frecvent sălbăticiunile care dau târcoale pe acolo.
Urşii, pericol în Poiana Braşov
„În fiecare seară, aproape în fiecare seară, poate de cinci ori pe săptămână (n.r. vin urşii). Majoritatea clienţilor nu sunt mulţumiţi de situaţie, sunt unii la care li se pare amuzant, însă mai ales cei cu copii, când se plimbă seara prin staţiune se plimbă cu frică”, spune Alexandru Savu, director pensiune pentru Observator TV.
În altă zonă a staţiunii, ursul a intrat în curtea unei pensiuni, a mâncat mai multe mere, a răsturnat o pubelă şi s-a repezit la maşina unui turist – a reuşit să îi spargă un stop. Angajaţii hotelurilor îşi avertizează clienţii că fiarele pot să apară şi ziua în amiaza mare, dar mai ales seara. De aceea, îi sfătuiesc să nu iasă din camere după apusul soarelui.
Angajată hotel: De la ora 23 încolo nu vă recomandăm. Cum se întunecă, ei deja încep să mişune.
Reporter: În fiecare seară?
Angajată hotel: Frecvent, nu putem să vă garantăm. În general, în fiecare seară, mai ales acum, când este cald, ies destul de des.
Turiştii care nu ascultă sfaturile se expun unor riscuri mari, spun hotelierii. „Pentru mine nu sunt periculoşi, pentru că eu iubesc animalele şi chiar aseară la hotel a coborât ursul. Am auzit când a răcnit şi au venit oamenii de pază şi l-au fugărit”, povesteşte o turistă. „Tot din cauza noastră a ajuns aici, pentru că noi îi stricăm habitatul lui”, crede un bărbat.
Hotelierii se tem că vor rămâne fără clienţi. „A început lumea să fie terorizată de urşi. În curţi intră, maşinile încearcă să le deschidă, zgârie portbagajele maşinilor. Normalitatea de a întâlni cu ursul a bătut normalitatea de a te întâlni cu maidanezi”, a declarat Roxana Cojocea, președinte asociație patronală de turism.
Reprezentanții Primăriei Brașov pun prezența urșilor pe seama faptului că animalele sunt învățate să găsească hrană pe străzile din Poiana Brașov. Și le recomandă hotelierilor să fie foarte atenți cum gestionează deșeurile.
Răspunsul Primăriei
„Vă transmitem câteva recomandări primite de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvocultură Brașov(…): un managenent eficient al resturilor menajere, astfel încât urșii să nu fie atrași, prin amplasarea unor pubele anti-urs (…)
spațiul destinat depozitării deșeurilor menajere să fie protejat cu gard electric, cu impulsuri
deșeurile să fie colectate cu o frecvență cât mai ridicată (…)
deoarece ursul are un miros foarte bine dezvoltat, recomandăm igienizarea pubelelor după colectare, cu substanțe adecvate.”
(Video de la 7:00)
Ministrul Mediului: Săptămânal sunt amendate persoane pe Transfăgărășan pentru că hrănesc urșii
Mircea Fechet, a spus vineri seara, în exclusivitate la emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru, de la Digi24, că săptămânal sunt amendate zeci de persoane pe Transfăgăran pentru că se opresc și hrănesc urșii. În plus, ministrul Mediului afirmă că fondurile de vânătoare ar trebui să împușe 426 de urși în acest an, adică „unul, maxim trei pentru fiecare fond de vânătoare.