Last Updated on august 29, 2024
Oana Lenuța Smeu, originară din Brașov, a început să vândă sarmale, ciorbă rădăuțeană și alte preparate în Anglia, reușind să facă 1600 de lire în primele două zile.
Românca din Anglia a reușit să își dezvolte un adevărat business cu mâncare românească, iar acum are clienți importanți, inclusiv unul dintre cele mai mari institute de training din Marea Britanie, pentru care livrează săptămânal cantități considerabile de mâncare, scrie romaniatv.net.
Lenuța și soțul ei s-au mutat în Anglia în urmă cu zece ani, lăsându-și inițial cei trei copii în țară. Ea a lucrat ca îngrijitor și asistent social, iar în 2019 s-a născut cel de-al patrulea copil al cuplului. Atunci au decis să își aducă toți copiii în Marea Britanie.
„Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și atunci se simțea lipsa salariului meu. Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca și ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit.
Când am făcut botezul mezinei, Maria, am văzut întâmplător, pe internet, fotografii cu platouri cu mâncare tradițională și atunci am decis să organizăm noi întregul botez. Așa am făcut singură, în bucătărie, platouri, le-am așezat frumos, am făcut sarmale, friptură.
Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați. Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români din Anglia că fac sarmale”, a povestit românca, pentru Bzi.ro.
Chiar dacă au fost și comentarii răutăcioase, Lenuța nu le-a luat în seamă și a avut încredere în ceea ce făcea. Acum, englezii sunt înnebuniți după sarmale și alte mâncăruri tradiționale românești.
„Prețul era de o liră pentru o singură sarma. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale.
Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500-600 de sarmale. De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată de boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari”, a mai povestit românca, acum administrator la Romanian goodies by Oana.
Într-un final, Lenuța a ajuns să livreze mâncare în regim catering pentru unul dintre cele mai mari institute de training din Marea Britanie, cel al medicilor esteticieni: „Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare. Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele.
La bază, sunt asistentă medicală, am practicat această meserie și în țară, și în Anglia, însă nu m-am regăsit complet în ea. Apoi au apărut copiii și am decis să-mi transform pasiunea într-o muncă. Și mi-a ieșit. Acum, planurile pentru viitor sunt mari. Mi-aș dori să devin private chef și să gătesc și pentru nume mari din străinătate”.