Ministrul Sorin Grindeanu, despre autostradă: „Sper ca până împlinesc 56 – 57 de ani să apuc să merg de la Comarnic la Brașov pe ea”

Last Updated on august 12, 2024 Ministrul Sorin Grindeanu, despre autostradă: „Sper ca până împlinesc 56 – 57 de ani să apuc să merg de la Comarnic la Brașov pe ea” 1

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu visează cu ochii deschiși că autostrada care pornește de la Comarnic și ajunge la Brașov ar putea fi circulabilă în aproximativ cinci sau șase ani. Cu toate acestea, trecerea proiectului de la CNAIR la CNIR duce la întârzieri semnificative în ceea ce privește derularea acestuia.

Anul ăsta fac 51 ( 5 decembrie – n.r.). Sper ca până în 56 – 57 de ani să apuc”, a răspuns șeful Transporturilor, la o emisiune difuzată duminică de Digi24.
Moderatorul emisiunii a avut o remarcă plină de neîncredere, afirmând că acestea ar fi numai „povești”, însa Grindeanu a replicat că, în momentul de fața, faza de proiectare este aproape gata, punând accentul pe faptul că ar putea ca această autostradă să fie construită prin parteneriat public – privat (PPP). „Asta înseamnă că se intră în faza de execuție. Mi-aș dori ca pe acel proiect să găsim acei parteneri pe public – privat, care au interesul să facă mult mai repede, ca să poată să scoată bani”, a menționat Grindeanu.

De asemenea, Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă trei foști miniștri ai Tranporturilor sunt blocați pe Valea Prahovei, pe cine înjură. Grindeanu a răspuns că pe actualul, pentru că este mai ușor să dai vina pe alții.

În ceea ce privește autostrada Ploiești – Brașov, veștile nu sunt tocmai încurajatoare. De exemplu, secțiunea Cristian – Codlea, care a fost promisă încă de anul trecut, nu a fost încă lansată la licitație.

În plus, surse apropiate situației sugerează că transferul proiectului de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) este întârziat.

Gabriel Budescu, directorul general al CNIR, a declarat că proiectul autostrăzii Ploiești – Brașov este unul extrem de complex. În acest context, Budescu a menționat în iunie că va fi necesară formarea unei echipe special dedicate în cadrul CNIR pentru a gestiona eficient acest proiect major.

„Autostrada Ploiești – Brașov este un proiect complicat. Studiile getehnice sunt pe două sectoare și urmează să înceapă pe zona de munte”, se arăta pe pagina de Facebook a CNIR.

Potrivit celor mai recente estimări, costul construirii autostrăzii prin Valea Prahovei este undeva la 5,6 miliarde de euro. „Acum sunt niște estimări. Vom avea prețul bătut în cuie la finalul studiului de fezabilitate. Este prematur să mă pronunț acum. Va trebuie organizată licitație, sunt celebrele contestații care pot apărea sau nu”, a mai spus directorul general al CNIR cu privire la una dintre cele mai așteptate autostrăzi din România.

Grindeanu despre noi închideri ale trafic pe Valea Oltului: În 2025, există o probabilitate destul de mare
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat la emisiunea În fața ta de pe Digi24 că „există o probabilitate destul de mare” ca anumite zone de pe Valea Oltului să mai fie închise în 2025, când se va intra în faza de execuție a lucrărilor la autostradă.

Peste vreun an și ceva, în 2025, se va intra în faza de execuție și pe aceea bucată este posibil să mai fie nevoie de porțiuni mici de timp În care Valea Oltului se va mai închide. Constructorul a făcut toate drumurile de acces pe acel tronson, s-au făcut lucrări acum și pentru faza de executie. Mi-e greu să vă spun acum dacă vor fi nevoie de închideri și în peridoada de execuție, dar există o probabilitate destul de mare să mai fie,” a spus Grindeanu, citat de Turnul Sfatului.

Ca și termen de finalizare a întregii autostrăzi Sibiu-Pitești, ministrul rămâne la termenul 2027.

Advertisements
Previous Story

Cinci tineri au murit pe loc după ce au lovit un bicilcist și au intrat cu mașina într-un cap de pod

Next Story

A murit fetița de 2 ani care a căzut de la etajul 9 al unui bloc