Last Updated on august 21, 2024
Atunci când urmează îți cumperi o locuință nouă sau să te relochezi în alt oraș, unul dintre aspectele de care trebuie să ții cont este liniștea și curățenia cartierului în care vei locui.
Conform unui studiu online, prezentat de Observator TV, peste 50% dintre români sunt deranjați de zgomotul din zona în care locuiesc. Dintre aceștia, 40% se plâng de gălăgia din cartier, iar 29% sunt extrem de nemulțumiți de acest aspect.
Cele mai frecvente surse de zgomot sunt traficul rutier, zgomotul produs de vecini și lucrările de construcție, într-o țară aflată într-un continuu șantier.
Printre cele mai liniștite orașe din România, conform percepției locuitorilor, se numără Brașov, Miercurea Ciuc și Oradea, care au obținut un scor de aproximativ 60 din 100.
În contrast, orașele percepute ca fiind cele mai gălăgioase sunt Ploiești, Călărași și București, cu cartiere precum Ștefan cel Mare, Unirii și Titulescu considerate printre cele mai zgomotoase.
Dacă ești în căutarea liniștii, cartierele Stupini din Brașov, cu 80 de puncte, Valea Aurie din Sibiu, cu 79 de puncte, și Răcădău din Brașov se numără printre cele mai recomandate, fiind evaluate de locuitori ca fiind cele mai liniștite din țară.
O zonă din Brașov, printre cele mai scumpe 4 din țară pe piața închirierilor de locuințe – de la 1.000 de euro pe lună / Ce cartiere mai au căutare
Înainte de începerea noului an universitar, piața închirierilor de locuințe freamătă, iar chiriile cresc față de lunile precedente. Asta în contextul în care competiția pentru cele mai bune locuințe, atât ca poziționare, cât și ca facilități și mobilier, devine una acerbă într-un sector cu o ofertă limitată.
„În această perioadă, prețurile pot fi cu până la 20% mai ridicate”, a precizat Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, scrie mytex.ro.
Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio și unitățile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult și zona și apropierea față facultăți, în special în centrele universitare.
Potrivit Imobiliare.ro, care a analizat piața închirierilor din cele mai importante șase centre universitate din România (București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași), există patru zone în România unde plătești, în medie, cel puțin 1.000 euro/lună pentru închirierea unui apartament. Trei dintre ele se află în București (Primăverii, Aviatorilor-Kiseleff, Dorobanți), iar a patra în Brașov (Calea Poienii), oraș care depășește Cluj-Napoca.
O zonă din Brașov, printre cele mai scumpe 4 din țară pe piața închirierilor de locuințe
Proprietarii din Brașov au scumpit ușor chiriile în cazul apartamentelor cu 2 camere, media ajungând de la 490 euro în iulie la 499 euro în prima jumătate a lunii august.
Calea Poienii este a patra cea mai scumpă zonă din țară pentru chiriași, cu o medie de 1.000 euro/lună, care depășește cu mult centrul orașului Cluj-Napoca, unde locuințele se închiriază cu 650 euro/lună, potrivit Forbes.ro.
Dacă ai un astfel de buget te poți muta în pitoreasca zonă Prund-Șchei, unde, însă, oferta de proprietăți disponibile la închiriere este foarte limitată.
Cei mai mulți potențiali chiriași din Brașov s-au arătat interesați de proprietățile din zona Tractorul – Coresi, unde chiria medie lunară este de 500 de euro. Locuințele din cartierul Astra, cele poziționate în Centrul Istoric și cele din zona Centrului Civic se află și ele pe radarul persoanelor care își caută o chirie.