Doctorițele acuzate de omor calificat au fost eliberate

Last Updated on august 20, 2024 Doctorițele acuzate de omor calificat au fost eliberate 1
Cu 12 zile în urmă, un judecător a decis că cele două doctorițe acuzate de omor trebuie să stea la închisoare. Astăzi, doi judeători, pe aceleași probe, au considerat că doctorițele nu trebuie să stea în închisoare. Așa că au fost eliberate.

Instanța „respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive privind inculpatele Miron Maria si Păiuș Mirela, formulată de Parchetul Tribunalului București. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate de sub puterea mandatelor de arestare preventivă”, se arată în minuta instanței, obținută de HotNews.

Medicul Torje Iuliu: „Astăzi, am fost martorii unei decizii care, într-un mod aproape surprinzător, ne reamintește că, uneori, justiția poate încă să funcționeze, chiar și în fața unei acuzații care sfidează logica și rațiunea. Eliberarea celor două doctorițe, acuzate de omor cu premeditare într-un caz ce pare să fi fost desprins dintr-un scenariu absurd, reprezintă o rază de lumină într-un peisaj juridic deseori întunecat de neîncredere și erori. Să nu uităm că acuzațiile de omor cu premeditare, mai ales în contextul actului medical, sunt atât de rare încât această situație părea desprinsă dintr-un coșmar pentru orice medic.

Nu putem ignora, însă, că răscoala ATI-știlor români din toate colțurile lumii, solidaritatea lor remarcabilă și efortul colectiv de a-și susține colegii acuzați pe nedrept au contribuit, fie și într-o mică măsură, la această decizie. Probabil că vocile unite ale celor care au înțeles cu adevărat complexitatea cazului au avut un impact în a atrage atenția asupra nedreptății ce se contura în acest caz.

În plus, acest caz scoate în evidență și o altă lecție esențială: importanța pluridisciplinarității în luarea deciziilor în astfel de situații critice. Este vital ca astfel de decizii să nu fie monopolizate de o singură instituție, precum INML, oricât de respectată ar fi aceasta, ci să includă perspectiva diverselor specialități medicale, juridice și chiar etice. Pluridisciplinaritatea asigură o abordare echilibrată, în care fiecare detaliu și context specific sunt analizate din toate unghiurile posibile, garantând că hotărârile luate sunt cele mai corecte și mai bine fundamentate”

Pe 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Ele au contestat decizia Tribunalului Bucureşti, urmând ca procesul să aibă loc marţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie“, spun anchetatorii, conform Observator Tv.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13,17, cele două doctoriţe, “profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00”.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

Previous Story

Magazin Lidl, închis de Protecția Consumatorilor pentru nereguli de igienă, inclusiv prezența excrementelor de șoareci și muște

Next Story

Un șarpe de peste doi metri a fost descoperit într-o casă. A fost capturat de jandarmi