Ce a fost „bila de foc” care a traversat cerul Brașovului. Explicațiile fizicianului Claudiu Tănăselia

Last Updated on august 26, 2024 Ce a fost „bila de foc” care a traversat cerul Brașovului. Explicațiile fizicianului Claudiu Tănăselia 1

În mai multe orașe din țară, oamenii au observat, duminică seara, că cerul a fost străbătut de un obiect luminos. Fizicianul Claudiu Tănăselia a oferit exqplicații cu privire la bila de foc misterioasă care a stârnit curiozități. Obiectul luminos a fost văzut în Brașov, Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova.

„L-a mai văzut cineva? Din Bumbești-Jiu (23°23′ E, 45°11′ N) la ora 21:17 a traversat din direcția NV spre S.”, a scris pe Facebook, Marcel Jinca de la Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.

Rețelele sociale s-au umplut de imagini uluitoare cu obiectul aprins care a brăzdat cerul, dar și de curiozități.

Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, scris, inițial, pe Facebook, fizicianul Claudiu Tănăselia, care a și distribuit mai multe înregistrări video cu „bila de foc, conform Libertatea.

„A fost un satelit Starlink nefuncțional”
Specialistul a venit ulterior cu precizări mai clare, explicând că este vorba de reintrarea necontrolată în atmosferă a satelitul Starlink-1196 lansat la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a explicat Claudiu Tănăselia, citat de Adevarul.

Previous Story

Ce sunt urmele albe lăsate de avioane pe cerul Brașovului

Next Story

Brașov. A murit doctorul Dan Gogonea, fost director al Maternității