Brașov. Părinți puși la plată de judecători după ce doi frați de 14 ani au spart parbrizul maşinii vecinului şi i-au lovit câinii cu bolovani

Last Updated on august 27, 2024 Brașov. Părinți puși la plată de judecători după ce doi frați de 14 ani au spart parbrizul maşinii vecinului şi i-au lovit câinii cu bolovani 1

Părinții unor frați din Brașov, au fost obligați de instanța de judecată să plătească despăgubiri din cauza faptelor ilegale săvârșite de copiii lor, prea mici pentru a răspunde penal. În România, părinții sunt obligați prin lege (Codul Civil) să-și supravegheze copiii minori, în caz contrar, adulții fiind răspunzători pentru eventualele fapte ilicite care produc prejudicii de orice natură.

Vinovați au fost doi frați, ambii cu vârsta sub 14 ani, care au spart parbrizul unei mașini aruncând cu pietre în curtea unui vecin. În joaca lor periculoasă au rănit cu bolovani inclusiv câinii cetățeanului. Inițial, victima a încercat să se înțeleagă pe cale amiabilă cu părinții copiilor, dar aceștia au refuzat să plătească pagubele produse de cei doi băieți.

Brașoveanul a depus plângere penală împotriva celor doi băieți pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și rănirea sau schingiuirea animalelor, cauza fiind clasată ca urmare a faptului că aceștia nu împliniseră 14 ani la momentul săvârșirii presupusei fapte, se arată în actele dosarului studiate de Libertatea.

Instanța subliniază că, deși polițiștii au dat o soluție de clasare „reținând cauza de neimputabilitate a minorității, din ordonanța emisă la data de 7.03.2022 rezultă că aceștia nu au efectuat cercetări pentru stabilirea existenței faptei și a persoanei care a săvârșit-o”.

Dat fiind această situație, proprietarul mașinii avariate a decis să se adreseze instanței civile pentru a recupera prejudiciul produs de copiii vecinului, respectiv contravaloarea parbrizului autoturismului Volkswagen și a tratamentului medical de care au avut nevoie câinii răniți.

Pentru că nu a putut face dovada cu acte (factură de la medicul veterinar), brașoveanului i-a fost admisă doar plata unei daune care să acopere costul parbrizului, puțin peste 4.000 de lei, precum și plata cheltuielilor de judecată în valoare de aproximativ 600 de lei.

Judecătoria Brașov a dat câștig de cauză victimelor, invocând prevederile Codului Civil care se referă la îndatoririle părinților care au în îngrijire copii minori care nu răspund penal (sub 14 ani).

Persoana care, în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti, este obligată să supravegheze un minor sau o persoană care beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urmă persoane.
Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie.
Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă.
Pentru ca adultul care are obligația de supraveghere a minorului să poată fi tras la răspundere trebuie îndeplinite anumite condiții:

1. să existe o faptă ilicită a minorului;

2. să fi fost produs un prejudiciu injust;

3. să existe raport de cauzalitate între faptă și prejudiciu (prejudiciul s-a produs din cauza faptei săvârșite de copil);

4. făptuitorul să fie minor la momentul săvârșirii faptei;

5. să existe obligația de supraveghere în sarcina persoanei răspunzătoare.

Previous Story

(Video) În Brașov s-a deschis prima cafenea 2D din România

Next Story

Unde a fost găsită Nicoleta Melania Toma, românca dispărută în Istanbul, în timp ce se afla în vacanță împreună cu o prietenă