Last Updated on august 16, 2024
Iubitul doctoriței de la spitalul Sf. Pantelimon poreclite „Doamna cu coasa” a fost găsit în stare gravă într-o toaletă publică din din Piața Sfântul Ioan din Brașov.
Pleșa a fost descoperit de un trecător care a alertat imediat serviciul de urgență 112. La fața locului au ajuns polițiștii care au observat că Pleșa își administrase o perfuzie ce conținea Midazolam, un medicament cu efecte sedative, anxiolitice și hipnotice. Lângă el au fost găsite fiole etichetate cu acest medicament, conform Gândul.ro
Incidentul a avut loc în jurul orei 13, în Piaţa Sfântul Ioan din centrul istoric al Braşovului, unde în acel moment era organizat un festival de jazz. Alertă a fost emisă de către cei care l-au descoperit pe bărbatul de 53 de ani într-una dintre toalete.
Medicul a fost transportat de urgență la Spitalul Județean de Urgență Brașov și se află acum în stare critică. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar ancheta este abia la început.
Până în prezent, nu a fost găsit un bilet prin care Pleșa să-și explice gestul extrem. Interceptările procurorilor din dosar au relevat numele medicului, adăugând o nouă dimensiune acestui caz controversat, conform sursei citate mai sus.
Numele medicului anestezist Cristian Pleșa figurează și în referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București pentru cele două doctorițe de la Spitalul „Sf. Pantelimon”. În cadrul interceptărilor, Pleșa a fost surprins discutând cu partenera sa, Maria Miron.
„Opinia inculpatei Miron Maria despre efectele noradrenalinei reiese și din convorbirea telefonică din data de 12.04.2024 (a doua zi după sesizarea faptei), ora 21:31:55, dintre aceasta și Pleșa Cristian Laurențiu (medic cu care inculpata are o relație).
Cei doi vorbesc despre sinuciderea unui medic în vârstă de 59 de ani (Luchian Mihail, de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu), care ar fi scris un text (cel mai probabil referitor la noradrenalină), din care inculpata ar trebui să se inspire, în final cei doi concluzionând că această substanță prelungește o suferință, nu tratează absolut nimic și că «Tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă».
Pleșa Cristian Laurențiu: Uite, poți să te inspiri din ce a scris, că e chiar foarte drăguț și exact asta spun și eu că… ea nu tratează nimic.
MIRON MARIA: Îhî.
Pleșa Cristian Laurențiu: Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.
MIRON MARIA: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu …[neinteligibil]… suferință?
Pleșa Cristian Laurențiu: Păi nu, nu, nu.
MIRON MARIA: Hî, hî, hî.
Pleșa Cristian Laurențiu: Păi nu, da’ ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferința?
MIRON MARIA: Da.
Pleșa Cristian Laurențiu: Tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora să decidă.
MIRON MARIA: Da, Cel de Sus. Frumos.
Pleșa Cristian Laurențiu: Da.”, se arată în eferatul cu propunerea de arestare preventivă, potrivit celor de la Gândul.ro
Prof. dr. Vladimir Beliş, în cazul Spitalul Pantelimon: „Expertiza a fost făcută cu un specialist ATI. Noradrenalina nu se scade brusc”
Prof. dr. Vladimir Beliş, fost director INML „Mina Minovici”, a comentat, la Antena 3 CNN, scandalul din Spitalul Pantelimon, în contextul în care în referatul procurorilor apar şi o serie de răspunsuri de la INML şi a explicat cum se administrează, de fapt, noradrenalina.
„Eu am înțeles că există o expertiză medico-legală care a fost înaintată parchetului. Expertiza aceasta nu poate fi făcută de către un medic legist singur și medicul legist totdeauna, ca în orice caz, de orice specialitate, consultă un specialist din specialitatea respectivă, pentru că medicul legist nu cunoaște toate specialitățile medicale, ci el are doar menirea de a traduce faptele medicale în înțelesul organelor de justiție și în concordanță cu legea.
Prin urmare, o expertiză medico-legală nu este făcută în acest caz și în orice caz de malpraxis, de suspiciune de malpraxis, numai de medicul legist, ci este făcută în concordanță cu cele spuse de specialistul din cazul respectiv. Așa că și în această situație medicul legist a exprimat părerea unui specialist în ATI”, a spus prof.dr. Vladimir Beliş.
Cum de administrează noradrenalina. Explicaţiile prof. dr. Beliş
Cât despre modul în care a fost administrată noradrenalina, prof. Dr Vladimir Beliş a adus o serie de clarificări.
„Bineînțeles că dacă medicul ATI care a făcut parte din echipa de expertiză înaintată parchetului a avut părerea că o scădere bruscă, așa cum se spune de altfel în raport a adrenalinei a avut drept efect şi poate fi stabilită legătura de cauzalitate între această scădere bruscă a cantității de noradrenalină și deces.
Acum noradrenalina nu se scade brusc. De obicei se scade treptat. Eu asta o știu din practica altor cazuri relativ asemănătoare. Nu se poate scădea brusc și nu se poate ține un pacient alalong sub noradrenalină. Pentru că de ce se administrează noradrenalina?
Se administrează întrucât ea reduce circulația în periferie este vasoconstrictoare și astfel crește aportul de sânge în vasele centrale a riscă vasele care alimentează organele vitale, creierul și inima. Ăsta este scopul administrării noradrenalinei
Dar nu poți soți l-a infinit această cantitate, pentru că poate să apară efecte adverse neprielnice, cum ar fi chiar mergând până la necroze în periferie datorită unor vasoconstricții mari și permanente„, a explicat prof. dr. Vladimir Beliş, la Antena 3 CNN.